Resepi Risoles

Risoles.


Risoles ni sekali pandang macam popia. Ia memang dari keluarga popia. Cuma kulitnya tidak menggunakan kulit popia yang ada di pasaran. Sebaliknya ia menggunakan pankek atau lempeng.

Boleh juga dianggap sebagai ketayap goreng berinti . Cuma ketayap ini berinti kentang, bersalut serbuk roti, kemudian digoreng.

https://qaseh-wanita.blogspot.com/2019/11/resepi-risoles.html

Risoles merupakan hidangan simple yang sangat sesuai untuk sarapan dan hi-tea. Boleh juga dibuat potluck dan makanan untuk picnic.

https://qaseh-wanita.blogspot.com/2019/11/resepi-risoles.html

Resepi Risoles

Bahan-bahan untuk inti.

bawang putih 2 ulas dipotong dadu
bawang besar 1 biji yg besar..dipotong dadu
daging cincang dlm 200gram
tepung jagung 1 sudu(bancuh tuk memekatkan )
lada hitam sikit tumbuk
lada sulah sikit
kentang 1 biji dipotong dadu
daun bawang dihiris
lada merah buang biji dan potong dadu
lobak merah dipotong dadu jgk..
sedikit air..
serbuk roti..

https://qaseh-wanita.blogspot.com/2019/11/resepi-risoles.html


Cara memasaknya.

1/ tumis bawang besar dan bawang putih..naik bau..
2/ masukkkan daging cincang kentang dan lobak merah.
3/ tambh sedikit air. biar masak sekejap.
kentang dan lobak merah tadi empuk, dah masak semua,
4/ masukkan lada hitam, lada sulah dan garam sedikit. dah kering air,
5/ masukkan lada merah, daun bawang kacau sekeja.
6/ tuang bancuhan tepung jagung tadi.

siap. masuk dalam mangkuk. sejukkan sekejap.

https://qaseh-wanita.blogspot.com/2019/11/resepi-risoles.html

Kulit Risoles


untuk kulit risoles, cara sama macam kita nak buat kuih ketayap..

tepung gandum 2 cawan..
santan  1 cawan..
air dlm 3 cawan..
telur 2 biji (tuk golekkan dkat risoles )
sedikit mnyk masak..
serbuk roti secukupnya


https://qaseh-wanita.blogspot.com/2019/11/resepi-risoles.html

Cara membuatnya.


1/ satukan semua bahan..
2/ kemudian blend sekejap...
3/ keluarkan tengok kepekatannya. kalau pekat sangat tambh air sedikit. agak2 jangan pekat jangan cair.
4/ kemudian masak atas kuali leper. macam nak buat kuih ketayap.
5/ angkat, segera letak daging cincang yang dah masak tadi. balutkan.
6/ kemudian celup dlm telur dan salut dengan serbuk roti.
7/ kemudian goreng dengan minyak yang sedikit. kalau banyak nanti, risoles tu berminyak sangat. muak makan.

Kredit : Gee Kamal via MAHNi
.

Artikel Terkait

Previous
Next Post »

🌻Anda memang cun sekali . Terima kasih sudi melayari blog saya. Semoga anda mendapat manfaat darinya. 😊🌻 EmoticonEmoticon