Kuih Bom Tak Meletop | Kuih bom merupakan kudapan yang dibuat daripada tepung pulut kemudian digolekkan pada biji bijan . Kalau korang , tak pernah buat kuih bom, selalunya bila pertama kali goreng, kuih bom korang akan meletop di dalam kuali dan pecah. Berdeailah isinya mengalir kelur.
RESEPI KUIH BOM TAK MELETOP
Nak goreng kuih bom tak meletop, ada caranya. Untuk mengetahui resepi dan cara membuat kuih bom tak meletop, tips ada di bawah.
Bahan-bahan:
2 cawan tepung pulut
1/2 cawan tepung gandum
1 sk garam
2 sudu makan gula
1 cawan air - atau lebih.
Bijan - untuk salutan
minyak untuk menggoreng
kacang merah - untuk inti
2 cawan tepung pulut
1/2 cawan tepung gandum
1 sk garam
2 sudu makan gula
1 cawan air - atau lebih.
Bijan - untuk salutan
minyak untuk menggoreng
kacang merah - untuk inti
Cara membuatnya:
- Satukan tepung pulut, tepung gandum, gula dan garam. gaul sebati,
- Masukkan air sedikit demi sedikit. uli sehingga menjadi doh.
- Ambil Sedikit adunan sebesar bola pingpong. leperkan dan masukkan inti. bulatkan
- Kemudian golek-golekkan ke dalam bijan sehingga bijan menyelaputi keseluruhan kuih.
- Untuk elak kuih bom meletop, goreng kuih bom dalam minyak sederhana panas sehingga kekuningan.
- Satukan tepung pulut, tepung gandum, gula dan garam. gaul sebati,
- Masukkan air sedikit demi sedikit. uli sehingga menjadi doh.
- Ambil Sedikit adunan sebesar bola pingpong. leperkan dan masukkan inti. bulatkan
- Kemudian golek-golekkan ke dalam bijan sehingga bijan menyelaputi keseluruhan kuih.
- Untuk elak kuih bom meletop, goreng kuih bom dalam minyak sederhana panas sehingga kekuningan.
Selamat Mencuba
🌻Anda memang cun sekali . Terima kasih sudi melayari blog saya. Semoga anda mendapat manfaat darinya. 😊🌻 EmoticonEmoticon