Resepi Ringkas Ramadhan : Sup Sayur Sawi Bersama Soohon | Waktu sahur adalah waktu yang sangat pendek untuk menyediakan makanan . Ini kerana tak ramai para ibu yang sanggup bangun seawal 3 pagi untuk menyediakan makanan . Waktu biasa yang paling awal dapat menyediakan makanan adalah pukul 4 pagi .
Resepi Ringkas Ramadhan : Sayur Sawi Bersama Soohon
Bangun pukul 4 pagi bermakna hanya ada satu jam untuk menyediakan hidangan sahur . Untuk nasi dan hidangan seperti masakan ayam , daging dan makanan laut boleh dimasak sebelum masuk tidur . Tetapi untuk sayur , lebih baik masak sebelum sahur kerana kesegaran sayur itu penting . Jika dipanaskan semula hanya akan menyebabkan sayur jadi terlebih masak .
Untuk sajian sayur sahur yang ringkas , berikut dikongsikan resepi sup sayur sawi bersama sohoon yang boleh disiapkan hanya dalam 20 minit sahaja .
Bahan-bahan
Sebelum memasak , bahan-bahan masakan perlu disediakan terlebih dahulu . Antara bahan untuk membuat sup sayur sawi bersama sohoon adalah :
- sawi jepun
- sohoon
- halba
- ikan bilis
- bawang putih ( dihiris halus )
- halia ( dihiris memanjang )
- garam
- lada hitam ( tumbuk kasar )
- air
- telur
Cara membuatnya :
Selepas semua bahan di atas disediakan , ambil periuk , masukan air letakkan di atas dapur . Masukkan pula ikan bilis , halba , bawang putih dan halia . Biarkan sehingga mendidih .
Apabila sup / kuah / air sudah mendidih , masukkan sebiji telur .
Bila air mendidih lagi , masukkan pula sohoon . Masak sehingga sohoon mengembang .
Apabila sohoo sudah mengembang , masukkan sayur sawi . Biarkan sehingga sayur sawi agak layu . Seleas itu tutup api . Taburkan lada hitam dan garam . Kacau sedikit supaya garam sebati . Masukkan ke dalam mangkuk dan hidangkan .
Bagi mereka yang berdiet , resepi sup sayur sawi bersama sohoon sangat sesuai . Boleh dimakan begitu sahaja / tanpa nasi .
🌻Anda memang cun sekali . Terima kasih sudi melayari blog saya. Semoga anda mendapat manfaat darinya. 😊🌻 EmoticonEmoticon