Cara Mudah Buat Jeruk Belimbing Buluh Hanya Dengan 4 Bahan


Cara Mudah Buat Jeruk Belimbing Buluh Hanya Dengan 4 Bahan | Di kampung halaman ada sepokok belimbing buluh . Bila berbuah , tidak ada siapa yang berminat nak ambilnya . Bila balik kampung , cuma saya yang suka makan belimbing buluh sama ada buat campuran dalam masakan , buat sambal belimbing buluh ataupun buat jeruk belimbing buluh .


Cara Mudah Buat Jeruk Belimbing Buluh Hanya Dengan 4 Bahan

Khasiat Belimbing Buluh


Belimbing buluh atau dikenali juga sebagai Averrhoa belimbi linn dalam bahasa saintifiknya , mengandungi banyak khasiat bukan sahaja untuk kesihatan , malah juga belimbing buluh baik untuk kecantikan wajah juga lainnya. 

Antara khasiat belimbing buluh adalah

  • menghilangkan jerawat , melembutkan kulit muka
  • melegakan sakit-sakit sendi
  • merawat panau
  • menurunkan tekanan darah tinggi
  • meredakan batuk
  • meredakan penyakit kuning pada bayi
  • menghilangkan kotoran pada pakaian
  • merawat kencing manis
  • melegakan sakit gigi ( bunga belimbing buluh )
  • merawat demam panas


Kajian menunjukkan belimbing buluh dikesan memiliki kandungan oksalat yang tinggi . Jika anda memakan belimbing buluh dengan jumlah yang banyak dan kerap , ianya boleh menyebabkan penyakit karang pada saluran kencing anda .

Cara Mudah Buat Jeruk Belimbing Buluh Hanya Dengan 4 Bahan


Cara Mudah Buat Jeruk Belimbing Buluh Hanya Dengan 4 Bahan


Belimbing buluh ini masam teramat kalau dimakan begitu sahaja . Jadinya , selalunya belmbing buluh dimakan dengan bercicahkan gula ataupun dibuat jeruk belimbing buluh untuk kurangkan rasa masamnya . 

Kalau ada yang berminat nak buat jeruk belimbing buluh , di bawah ni dikongsikan Cara Mudah Buat Jeruk Belimbing Buluh Hanya Dengan 4 Bahan


Cara Mudah Buat Jeruk Belimbing Buluh Hanya Dengan 4 Bahan 


Nak buat jeruk belimbing buluh mudah saja . Anda hanya perlukan
  • belimbing buluh
  • air kapur
  • gula
  • garam

Langkah-langkah nak membuat jeruk belimbing buluh seperti berikut
  1. rendam belimbing buluh dalam air kapur selama 15 minit .
  2. cuci belimbing buluh 
  3. masukkan belimbing buluh dalam bekas
  4. taburkan gula dan garam ( lebihkan gula / garam sedikit sahaja )
  5. simpan semalamn dalam peti sejuk
  6. selepas semalaman , buang air yang aa di dalam bekas
  7. bolehlah simpan selama mana yang anda mahukan 





Artikel Terkait

Previous
Next Post »

🌻Anda memang cun sekali . Terima kasih sudi melayari blog saya. Semoga anda mendapat manfaat darinya. 😊🌻 EmoticonEmoticon