Resepi Asas Buat Kek Sukatan Cawan | Kalau dilihat pada carian Google mengenai sukatan membuat kek , anda akan menemui pelbagai jenis sukatan membuat kek yang berbeza mengikut jenis kek yang dihasilkan . Sudah tentu sukatan membuat kek keju tidak sama dengan sukatan membuat kek coklat .
Untuk memudahkan anda menentukan sukatan asas membuat kek , berikut adalah sukatan asas membuat kek yang anda boleh jadikan panduan untuk membuat kek lain seperti kek lobak merah , kek red velvet dan sebagainya .
Sukatan asas untuk buat kek adalah :
- 3 biji telur grade A
- 1/2 cawan gula
- 1 sudu kecil essen vanila
- 1 cawan tepung gandum
- 1 sudu kecil baking powder
- 1 sudu kecil soda bikarbonat
- 1/4 cawan minyak jagung / butter cair @ 1/2 cawan butter
Cara membuatnya seperti berikut :
1- Putar telur bersama gula dan essen vanila sehingga kembang .
2- Ayak tepung gandum bersama soda biarbonat dan baking soda .
3- Masukkan adunan tepung ( 2 ) ke dalam ( 1 ) . Putar guna kelajuan sederhana . Bila sudah sebati , tutup .
4- Masukkan butter cair , kacau guna kaedah kaup balik menggunakan sudip sehingga sebati .
5- Sapukan butter pada loyang .
6- Masukkan adunan kek ke dalam loyang .
7- Bakar mengikut suhu oven anda begitu juga dengan masanya .
Sukatan asas membuat kek diatas itu adalah untuk menghasilkan kek yang boleh dihidangkan untuk 3 atau 4 orang sahaja . Jika anda mahu menghasilkan kek yang lebih besar , anda hanya perlu gandakan untuk sukatan telur , tepung , gula , dan minyak atau butter .
Semoga bermanfata untuk anda .
Lihat Juga :
Kadar Tukaran Asas Gram Ke Cawan
Resepi Asas Buat Krim Kek Sukatan Cawan
Resepi Asas Buat Doh Roti Sukatan Cawan
Resepi Asas Buat Muffin Sukatan Cawan
Resepi Asas Buat Kek Span Sukatan Cawan
Kadar Tukaran Asas Gram Ke Cawan
Resepi Asas Buat Krim Kek Sukatan Cawan
Resepi Asas Buat Doh Roti Sukatan Cawan
Resepi Asas Buat Muffin Sukatan Cawan
Resepi Asas Buat Kek Span Sukatan Cawan
🌻Anda memang cun sekali . Terima kasih sudi melayari blog saya. Semoga anda mendapat manfaat darinya. 😊🌻 EmoticonEmoticon