Resepi Mudah Sambal Jawa


Resepi Mudah Sambal Jawa | Orang Jawa banyak resepi masakan mereka yang tersendiri . Antaranya yang pernah saya kongsikan di sini adalah Resepi Mudah Ayam Masak Ungkep . Selain dari itu ada juga ayam masak semur , sambal goreng dan lainnya .


Resepi Mudah Sambal Jawa

Sambal Jawa


Sambal Jawa ni sangat mudah disediakan sebab bahan - bahannya pun ringkas dan merupakan bahan asas untuk memasak .

Selalunya sambal jawa digunakan sebagai pencecah kepada pucuk daun ubi rebus , jantung pisang , sayur - sayuran yang dicelur juga ikan bakar dan ayam panggang .

Fungsi pengunaan sambal jawa ini sama sahaja dengan sambal belacan , sambal asam dan sambal kicap dalam hidangan makanan seharian

Resepi Mudah Sambal Jawa


Untuk membuat sambal jawa , berikut adalah bahan -bahan dan cara membuat Resepi Mudah Sambal Jawa untuk anda mencubanya .

Resepi Mudah Sambal Jawa

Mula-mula anda perlu sediakan Bahan A iaitu ;

Santan Pekat
Serai
Halia
Cekur
Bawang Putih
Daun Limau Purut
Ikan Bilis Hitam / Besar


Resepi Mudah Sambal Jawa

Apabila bahan-bahan sudah disediakan , ambil serai dan ketuk . Selepas itu , ambil pula halia , bawang putih dan juga cekur kemudian dirumbuk halus . Kemudian hiris pula cili padi .

Masukkan santan pekat dari santan kotak . Boleh juga gunakan santan segar dari dua biji kelapa yang diparut . Pastikan santan tidak cair kerana sambal jawa perlukan santan yang pekat .

Kemudian masukkan daun limau purut , serai , bahan yang ditumbuk , cili padi dihiris dan juga ikan bilis hitam .

Kacau sentiasa supaya santan tidak pecah sehingga mendidih .


Resepi Mudah Sambal Jawa


Potong-potong bahan B di bawah untuk dijadikan bahan campuran :

Tomato dibelah empat
Bawang Besar dibelah empat
Kucai di potong-potong
Daun Cekur dihiris halus
Garam
Air Asam Jawa (pekat )

Bila santan sudah mendidih , masukkan air asam jawa yang pekat , kemudian masukkan juga semua bahan B diatas . Apabila daun kucai dan bawang sudah layu . tutup api . 

Hidangkan sambal jawa di dalam mangkuk bersama bahan sayur yang dicelur . Boleh juga dituangkan ke atas sayur yang dicelur . Bila nak makan , gaul semua sehingga jadi sekata dan mesra sebelum dimakan bersama nasi panas .


Resepi Mudah Sambal Jawa


Kalau ada yang tidak tahan pedas , boleh saja gantikan cili padi dengan cili besar sebagai ramuan sambal jawa . Mengikut resepi asal sambal jawa ini menggunakan cili besar  . Jika mahu pedas , gunakan saja cili padi dan campurkan dengan cili besar . 



Artikel Terkait

Previous
Next Post »

🌻Anda memang cun sekali . Terima kasih sudi melayari blog saya. Semoga anda mendapat manfaat darinya. 😊🌻 EmoticonEmoticon