Resepi Mudah Masak Steak Daging | Setiap kali dapat daging kurban , setiap kali itulah akan dibuat steak tapi setiap kali itulah tak menjadi . Tak menjadi tu maksudnya steak daging kurban yang dipanggang itu agak keras untuk dimakan . Alhamdulillah , kali ini menjadi pula steak daging kurban .
Daging Steak
Kalau anda nak daging steak lembut bila di makan , dapatkan daging tanderlion . Jika anda mahu daging cepat lembut bila dimasak , anda perlulah tahu ira ( alur / jalur struktur ) daging tu arah mana . Selepas itu , potonglah melintang arah ira . Jangan potong selari dengan garis struktur daging .
Resepi Mudah Masak Steak
Sebahagian daging kurban kali ini , macam biasa , saya cuba buat steak daging . Alhamdulillah , steak daging kurban kali ini menjadi . Justeru itu , di sini saya kongsikan dengan anda semua resepi mudah masak steak daging untuk dicuba .
Bahan Perap
- Daging
- Ketumbar
- Jintan Manis
- Serai
- Halia
- Kunyit
- Bawang Putih
- Kicap lemak manis
- pes cili
- lemon
- garam
- mentega
Cara Membuatnya :
1- Tumbuk kasar ketumbar , jintan manis , serai , halia , kunyit dan bawang putih .
2- Keluarkan letakkan di atas daging .
3- Masukkan kicap , pes cili , sedikit garam dah perahan lemon .
4- Gaul mesra semua bahan dengan daging .
5- Simpan semalaman / sehari / setengah hari sebelum dipanggang .
1- Panaskan kuali leper dengan api sederhana . Masukkan sedikit mentega . Kalau gunakan minyak zaitun lagi bagus .
2- Bila kuali dah benar - benar panas , letakkan daging steak .
3- Bila daging steak bertukar warna , segera terbalikkan dan tutup kuali .
4- Dalam 3 minit selepas itu , buka penutup dan terbalikkan daging sekali lagi kemudian tutup lagi .
5- Ulang proses 4 sekerap yang mungkin untuk selakkan bahagian daging overheat .
6- Apabila bentuk daging sudah melengkung itu tandanya daging sudah boleh diangkat / masak .
6- Apabila bentuk daging sudah melengkung itu tandanya daging sudah boleh diangkat / masak .
7- Proses memanggagn daging tidak boleh lebih dari 15 minit .
Apabila anda hiris daging steak yang baru selesai dimasak , anda akan dapati daging tersebut berjus / lembab dan dbahagian dalam daging steak tiada warna merah .
Apabila anda hiris daging steak yang baru selesai dimasak , anda akan dapati daging tersebut berjus / lembab dan dbahagian dalam daging steak tiada warna merah .
🌻Anda memang cun sekali . Terima kasih sudi melayari blog saya. Semoga anda mendapat manfaat darinya. 😊🌻 EmoticonEmoticon