Resepi Mudah Masak Steak Daging



Resepi Mudah Masak Steak Daging | Setiap kali dapat daging kurban , setiap kali itulah akan dibuat steak tapi setiap kali itulah tak menjadi . Tak menjadi tu maksudnya steak daging kurban yang dipanggang itu agak keras untuk dimakan . Alhamdulillah , kali ini menjadi pula steak daging kurban .

Resepi Mudah Masak Steak Daging

Daging Steak


Kalau anda nak daging steak lembut bila di makan , dapatkan daging tanderlion . Jika anda mahu daging cepat lembut bila dimasak , anda perlulah tahu ira ( alur / jalur struktur ) daging tu arah mana . Selepas itu , potonglah melintang arah ira . Jangan potong selari dengan garis struktur daging .


Resepi Mudah Masak Steak Daging

Resepi Mudah Masak Steak


Sebahagian daging kurban kali ini , macam biasa , saya cuba buat steak daging . Alhamdulillah  , steak daging kurban kali ini menjadi . Justeru itu , di sini saya kongsikan dengan anda semua resepi mudah masak steak daging untuk dicuba .


Resepi Mudah Masak Steak Daging

Bahan Perap 

  • Daging
  • Ketumbar
  • Jintan Manis
  • Serai
  • Halia
  • Kunyit
  • Bawang Putih
  • Kicap lemak manis
  • pes cili
  • lemon 
  • garam
  • mentega

Cara Membuatnya :


1- Tumbuk kasar ketumbar , jintan manis , serai , halia , kunyit dan bawang putih .

2- Keluarkan letakkan di atas daging .

3- Masukkan kicap , pes cili , sedikit garam dah perahan lemon .

4- Gaul mesra semua bahan dengan daging .

5- Simpan semalaman / sehari / setengah hari sebelum dipanggang .


Resepi Mudah Masak Steak Daging

Cara Memanggang


1- Panaskan kuali leper dengan api sederhana . Masukkan sedikit mentega . Kalau gunakan minyak zaitun lagi bagus .

2- Bila kuali dah benar - benar panas , letakkan daging steak . 

3- Bila daging steak bertukar warna , segera terbalikkan dan tutup kuali .

4- Dalam 3 minit selepas itu , buka penutup dan terbalikkan daging sekali lagi kemudian tutup lagi .

5- Ulang proses 4 sekerap yang mungkin untuk selakkan bahagian daging overheat .

6- Apabila bentuk daging sudah melengkung itu tandanya daging sudah boleh diangkat / masak . 

7- Proses memanggagn daging tidak boleh lebih dari 15 minit .

Apabila anda hiris daging steak yang baru selesai dimasak , anda akan dapati daging tersebut berjus  / lembab dan dbahagian dalam daging steak tiada warna merah .




Artikel Terkait

Previous
Next Post »

🌻Anda memang cun sekali . Terima kasih sudi melayari blog saya. Semoga anda mendapat manfaat darinya. 😊🌻 EmoticonEmoticon