Sambal Budu Tempoyak


Sambal Budu Tempoyak | Untuk menghasilkan menu sehariah , kita perlu kreatif . Dalam satu hari je , kita makan tiga kali . Kalau sebulan , bagaimana ? Setahun , jangan ceritalah . Sudah tentu kita nak elak menghadap menu yang sama setiap hari .

Tempoyak


Tempoyak diperbuat daripada durian . Kalau tak tahu buat sendiri , beli sahaja yang sudah siap . Tempoyak selalunya orang masak dengan ikan patin jika di Pahang dan Perak . Kalau di Negeri Sembilan , tempoyak digunakan untuk masak gulai pucuk bersama petai . Pergh , memang sedap .

Budu


Budu adalah makanan asas bagi orang Kelantan . Kalau tak ada budu dalam menu harian , macam tak lengkap je hidangannya . Malah selera pun kurang . Budu ni diperbuat dari ikan bilis yang diperam untuk jangka masa yang lama .


Sambal Budu Tempoyak


Sambal Budu Tempoyak


Bila di dapur Cynta sudah ada budu dan tempoyak , maka Cynta memang dah tak sabar nak buat sambal budu bercampur tempoyak . Sambal budu tempoyak ni sedap dimakan bersama nasi panas dan juga menjadi pencecah ikan bakar .

Bahan - bahannya :


  • budu
  • tempoyak
  • limau kasturi
  • cili padi 
  • bawang merah ( dibelah empat )
  • bawang putih ( dicincang )

Cara Membuatnya :


1- Ambil lesung batu , masukkan cili padi , bawang merah dan bawang putih . Tumbuk hingga hancur kasar .

2- Masukkan budu dan perahkan limau kasturi . Gaul sebati .

3- Ambil mangkuk , masukkan bahan no. 2 . 

4- Ambil tempoyak , letakkan di atas budu . Kalau anda nak gaul sebati juga boleh .




Artikel Terkait

Previous
Next Post »

🌻Anda memang cun sekali . Terima kasih sudi melayari blog saya. Semoga anda mendapat manfaat darinya. 😊🌻 EmoticonEmoticon