Mee Ketam Sup Tulang | Pelbagai hidanan mee boleh kita hasilkan . Sama ada mee goreng , mee berkuah pekat atau mee bersup . Anda juga boleh memasak mee menggunakan resepi memasak mee nenek moyang ataupun mencuba resepi mee baru yang anda temui .
Sup Tulang
Kalau anda masak sup tulang dan supnya masih berbaki , jangan dibuang . Anda bukan saaja boleh gunakan sup tulang itu untuk memasak nasi sup tulang , malah boleh juga memasak sup tulang bubur nasi , menjadi bahan mengadun cekodok , lempeng dan juga menghasilkan mee sup . Sup tulang boleh dimasak dengan cepat sekiranya anda menggunakan periuk tekanan .
Mee Ketam Sup Tulang
Bila sudah ada sup tulang , untuk menghasilkan mee ketam sup tulang menjadi mudah . Anda hanya perlu ikut langkah - langkah di bawah .
Bahan - bahannya :
- sup tulang ( berperisa )
- mee kuning ( dicelur , cuci dan toskan )
- ketam
- tomato
- sawi
- taugeh
- bawang merah ( dihiris nipis )
- bawang putih ( dihiris nipis )
- rempah tumis ( bunga lawang , kayu manis dan buah pelaga )
- lada hitam ( tumbuk kasar )
- minyak
- serai (diketuk )
- daun limau purut
- limau kasturi
- daun ketumbar
- daging
Cara membuatnya :
1- Panaskan minyak , masukkan hirisan bawang putih dan merah . Tumis hingga agak garing .
2- Masukkan rempah tumis , serai , daun limau purut dan daging . Tumis hingga naik bau .
3- Masukkan sup tulang , tomato dan ketam . Biarkan mendidih .
4- Masukkan mee kuning, lada hitam dan sawi . Biarkan mendidih .
5- Masukkan taugeh , kacau sebentar dan tutup api .
5- Masukkan mee ke dalam mangkuk bersama ketam , taburkan daun ketumbar . Perahkan limau kasturi jika suka sebab sup ulang dan ketam mengandungi kolesterol yang tinggi .
Mee ketam bersama sup tulang ni sedap dimakan bersama sambal kicap ataupun cili jeruk .
~ Air Tangan Cynta Zaa ~
🌻Anda memang cun sekali . Terima kasih sudi melayari blog saya. Semoga anda mendapat manfaat darinya. 😊🌻 EmoticonEmoticon