Resepi Asas Buat Doh Roti


Resepi Asas Buat Doh Roti | Doh roti bila dah siap boleh menghasilkan macam - macam jenis makanan seperti piza , bun , pau dan lainnya . Tapi bukan mudah nak menghasilkan doh roti yang benar - benar lembut dan anjal strukturnya .


Resepi Asas Buat Doh Roti


Resepi Asas Buat Doh Roti


Ada cara mudah buat doh roti ni . Resepi asas buat doh  roti ni Cynta dapatkan dari my kakak yang dah cekap dalam membuat doh roti sebab dia selalu buat demo . Jadinya , Cynta nak kongsikan dengan pembaca Cynta yang suka atau ada minat nak buat doh roti tapi doh roti jarang menjadi atau doh roti tak begitu gebu .

Bahan - bahannya :

  • 220 ml air sejuk campur ais
  • 1 biji telur
  • 75 gram butter ( 250 gm butter bahagi 3 )
  • 2 sudu besar gula
  • 2 sudu bersar shortening
  • 2 sudu besar creamer powder / susu tepung
  • 1 sudu teh garam
  • 1 sudu teh bread improver
  • 1 sudu besar bread softener
  • 500 gm tepung berprotein tinggi ( 1/2 paket )
  • 1 paket yis segera 

Cara Membuatnya :


1- Campurkan semua bahan di atas ke dalam bekas , kemudian masukkan ke dalam bread mixer .

2- Putar selama 30 minit . Jika anda uli menggunakan tangan , ulilah sehingga doh tidak melekat ditangan dan anjal ( bila doh  ditekan dengan jari akan naik semula ) .

3- Tutup doh dengan kain sebentar (15 hingga 30 minit ) sebelum anda proses untuk buat roti , piza , pau , serta lainnya .








Artikel Terkait

Previous
Next Post »

🌻Anda memang cun sekali . Terima kasih sudi melayari blog saya. Semoga anda mendapat manfaat darinya. 😊🌻 EmoticonEmoticon