Resepi Asas Buat Doh Roti | Doh roti bila dah siap boleh menghasilkan macam - macam jenis makanan seperti piza , bun , pau dan lainnya . Tapi bukan mudah nak menghasilkan doh roti yang benar - benar lembut dan anjal strukturnya .
Resepi Asas Buat Doh Roti
Ada cara mudah buat doh roti ni . Resepi asas buat doh roti ni Cynta dapatkan dari my kakak yang dah cekap dalam membuat doh roti sebab dia selalu buat demo . Jadinya , Cynta nak kongsikan dengan pembaca Cynta yang suka atau ada minat nak buat doh roti tapi doh roti jarang menjadi atau doh roti tak begitu gebu .
Bahan - bahannya :
- 220 ml air sejuk campur ais
- 1 biji telur
- 75 gram butter ( 250 gm butter bahagi 3 )
- 2 sudu besar gula
- 2 sudu bersar shortening
- 2 sudu besar creamer powder / susu tepung
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu teh bread improver
- 1 sudu besar bread softener
- 500 gm tepung berprotein tinggi ( 1/2 paket )
- 1 paket yis segera
Cara Membuatnya :
1- Campurkan semua bahan di atas ke dalam bekas , kemudian masukkan ke dalam bread mixer .
2- Putar selama 30 minit . Jika anda uli menggunakan tangan , ulilah sehingga doh tidak melekat ditangan dan anjal ( bila doh ditekan dengan jari akan naik semula ) .
3- Tutup doh dengan kain sebentar (15 hingga 30 minit ) sebelum anda proses untuk buat roti , piza , pau , serta lainnya .
LIHAT JUGA :
Kadar Tukaran Asas Dari Gram Ke Cawan
Resepi Asas Buat Krim Kek Sukatan Cawan
Resepi Asas Buat Kek Sukatan Cawan
Resepi Asas Buat Muffin Sukatan Cawan
Resepi Asas Buat Kek Span Sukatan Cawan
Rahsia Membuat Roti Jadi Lembut Dan Gebu
Kadar Tukaran Asas Dari Gram Ke Cawan
Resepi Asas Buat Krim Kek Sukatan Cawan
Resepi Asas Buat Kek Sukatan Cawan
Resepi Asas Buat Muffin Sukatan Cawan
Resepi Asas Buat Kek Span Sukatan Cawan
Rahsia Membuat Roti Jadi Lembut Dan Gebu
🌻Anda memang cun sekali . Terima kasih sudi melayari blog saya. Semoga anda mendapat manfaat darinya. 😊🌻 EmoticonEmoticon