Resepi Mudah Sambal Telur Hancur | Ada bermacam jenis sambal di Malaysia ini dan orang Malaysia kebanyakannya tak berselera makan jika tak ada sambal . Malah kalau nak makan roti , lempeng , pisang goreng dan tempe goreng pun nak cicah sambal juga .
Resepi mudah Sambal Telur Hancur
Kali ini Cynta nak berkonsi dengan pembaca resepi mudah sambal telur hancur . Sambal telur hancur ni sangat mudah nak buat dan cepat je memasaknya . Jom tengok langkah - langkah memasak sambal telur hancur .
Bahan - bahannya :
- pes cili atau cili boh
- bawang besar ( untuk kisar dan dihiris )
- cili padi
- bawang putih
- telur
- minyak
- garam
- gula
- daun limau purut
- udang kering ( direndam )
Cara membuatnya :
1- Kisar bawang besar , bawang putih , cili padi dan udang kering bersama sedikit air hingga halus .
2- Panaskan minyak , masukkan bahan kisar . Tumis hingga naik bau .
3- Masukkan pes cili atau cili boh . Kacau hingga mesra dan naik minyak .
4- Masukkan air asam jawa dan daun limau purut , gula dan garam .
5- Bila dah mendidih , masukkan telur . Bila telur dah agak beku barulah kacau hingga hancur . Tutp api dan angkat .
Sambal telur hancur boleh dihidangkan dan dimakan bersama roti , nasi panas juga lempeng .
Selamat menjamu selera .
~ Air Tangan Cynta Zaa ~
🌻Anda memang cun sekali . Terima kasih sudi melayari blog saya. Semoga anda mendapat manfaat darinya. 😊🌻 EmoticonEmoticon