Cara Mudah Buat Sambal Hitam


Cara Mudah Buat Sambal Hitam | Sambal hitam diperbuat dari belimbing buluh . Dulu Cynta memang tak tahu . Bila dah ada blog , barulah Cynta tahu sambal hitam ini sangat popular di utara dan pantai timur . Pada masa yang sama , di kampung Cynta memang banyak belimbing buluh . Maka Cynta pun nak mencubalah resepi sambal hitam ni .


Cara Mudah Buat Sambal Hitam

Khasiat Belimbing Buluh


Belimbing buluh ni sangat masam . Sebab itu , belimbing buluh orang tak makan mentah . Selalunya orang buat belimbing buluh jeruk asam boy ataupun campurkan dengan sedikit gula dan garam , peram semalaman . Selepas itu boleh la makan sambil minum air . 

Selain itu , belimbing buluh juga boleh dimakan dengan cara merebusnya untuk tujuan perubatan terutama untuk sakit darah tinggi dan batuk . Belimbing buluh juga boleh dikisar kemudian dicampurakn dengan madu sebelum diminum untuk mengubat darah tinggi .


Cara Mudah Buat Sambal Hitam

Cara Mudah Buat Sambal Hitam


Bila Cynta baca resepi asli cara buat sambal hitam ni , ambil masa tiga jam untuk masak belimbing buluh tu sampai jadi hitam . Cynta memang tak sangguplah nak menunggu sampai tiga jam . Jadinya , Cynta gunakan cara sendiri supaya resepi sambal hitam ni cepat siap . Sesiapa yang nak cuba , jom tengok langkah - langkah cara mudah buat sambal hitam di bawah ni .

Bahan - bahannya :

  • belimbing buluh
  • kuali tidak melekat ( non-stick )
  • ikan bilis
  • bawang putih
  • bawang merah kecil
  • cili padi 
  • kicap
  • garam
  • minyak

Cara Mudah Buat Sambal Hitam

Cara Membuatnya :


1- Masukkan belimbing buluh di atas kuali hitam yang tidak melekat . Kalau guna periuk , periuk akan jadi hitam .

2- Masak belimbing buluh di atas kuali tanpa air . Tekan - tekan sedikit gunakan sudip supaya air belimbing buluh keluar supaya belimbing buluh cepat menjadi hitam dan kering ( kecut ) . 

3- Bila belimbing buluh dah kering / hitam / kecut , keluarkan .

4- Ambil lesung batu , masukkan bawang merah , bawang putih dan cili padi , Tumbuk hingga lumat .

5- Masukkan pula ikan bilis . Tumbuk sekadar hancur kasar .

6- Masukkan sedikit belimbing buluh yang sudah hitam , tumbuk lumat .

7- Panaskan minyak . Minyak banyak sedikit supaya dapat menggoreng sambal hitam hingga garing .

8- Bila minyak dah panas , masukkan bahan yang ditumbuk , tumis hingga naik bau .

9- Bila bahan tumbuk dah naik bau , masukkan belimbing buluh yang sudah hitam .

10 - Bila bahan sudah hampir garing , sukkan sedikit kicap dan garam .

 11- Tumis sehingga semua bahan menjadi garing , angkat dan hidang .


Selamat Mencuba !

Artikel Terkait

Previous
Next Post »

3 comments

Write comments
Putri
AUTHOR
2 September 2015 at 20:38 delete

Kat sini nk jumpa belimbing buluh pun payah

Reply
avatar
arzmoha
AUTHOR
3 September 2015 at 09:08 delete

baru 1st time tahu pasal resipi ni...tak pernah makan lagi

Reply
avatar

🌻Anda memang cun sekali . Terima kasih sudi melayari blog saya. Semoga anda mendapat manfaat darinya. 😊🌻 EmoticonEmoticon