Cara Paling Asas Membuat BBQ ( Barbeque )


Cara Paling Asas Membuat BBQ ( Barbeque ) | BBQ merupakan makanan yang mudah disediakan . Oleh sebab itu BBQ menjadi kaedah masakan popular bila mengadakan aktiviti di luar rumah seperti perkemahan , hari keluarga , pertemuan semula rakan sekolah dan sebagainya .


Cara Paling Asas Membuat BBQ ( Barbeque )

BBQ Atau Barbeque


Barbeque merupakan hidangan yang dimasak di atas bara api . Rasanya segar dan semulajadi tanpa bahan perasa tambahan jika anda pandai mengolah dengan tepat . Selain makanan laut , daging dan ayam , bahan masakan lain yang boleh digunakan adalah buah - buahan dan sayur - sayuran tertentu .

Satay adalah antara makanan yang tergolong dalam kategori BBQ Kaedah memasak satay di atas bara api yang menyala adalah sama dengan kaedah memasak di atas bara BBQ walaupun kaedah memasak barbeque itu dilihat berasal dari barat .

Cara Yang Betul


Kepada anda yang menggemari cara masakan BBQ ini , ada cara yang anda boleh lakukan untuk menjadikan hidangan anda itu terhasil dengan sempurnadan lazat . 

1- Sos BBQ


Sekarang ini sudah banyak sos BBQ segera yang dijual di pasaraya sama ada produk tempatan mahupun luar negara . Kehadiran sos BBQ dipasaran dapat memudahkan pemerapan bahan bagi mereka yang nak cepat atau tidak tahu nak buat bahan pemerapan sendiri .

Jika and masih mahu menghasilkan sos pemerapan BBQ , sos tomato merupakan sos asas  BBQ yang lazat selain campuran sos lain seperti sos lada hitam . Untuk bahan perasa pula , anda boleh masukkan sedikit perahan lemon , garam dan gula . Berapa banyak kuantiti campuran setiap sos adalah bergantung kepada citarasa anda sendiri .

2- Jagung


Pilih jagung yang idak terlalu muda atau tua . Sebaik - baiknya gunakan jagung manis dengan kualiti yang baik agar rasanya lebih enak .

Apa yang anda perlu lakukan , rebus dulu jagung selama lima minit , selepas itu barulah letakkan di atas bara api . Dengan cara itu , barulah jagung akan masak dengan sempurna .

3- Sayuran


Sebelum anda meletakkan sayuran di atas bara api , pastikan sayuran itu di potong besar . Ada sesetengan sayur seperti terung , tomato dan lada benggala hanya perlu dibelah dua .

Selain itu , sapukan juga minyak zaitun pada sayuran anda . Pastikan anda memanggang sayur tidak terlalu lama untuk elakan khasiatnya hilang .

4- Makanan Laut


Untuk memanggang makanan laut , anda perlu pastikan bara api benar -benar merah membakar . Jangan lupa sapukan mentega pada makanan laut sebelum anda memanggangnya . Mentega bukan sekadar memberi rasa yang lazat , malah dapat elak makanan laut dari kering dan melekat pada keranjang jaring .

Makanan laut perlu dimasak dalam masa yang singkat sekadar lima minit dan perlu kerap dibalikkan - balikkan untuk elak makanan laut menjadi liat .

5- Daging


Anda perlu pilih daging yang mudah masak sekiranya anda mahu membuat hidangan daging BBQ . Mintalah penjual daging filet untuk memotong dalam kadar berat 100 hingga 200 gram .

Kalau anda mahukan daging anda di panggan separuh masak , anda hanya perlukan 10 minit dan perlu rajin terbalikkan dalam tempoh tersebut . Jika anda mahu masak sepenuhnya , anda memerlukan 15 minit memanggang di atas bara yang benar - benar panas dan perlu kerap balikkan dalam tempoh tersebut .

6- Buah - buahan


Makan hidangan barbeque tanpa pencuci mulut dirasakan kurang lengkap . Nenas adalah buahan yang selalunya menjadi pilihan . Selain itu , ada juga menggunakan pisang dan buahan lainnya yang sesuai .

Anda juga boleh menjadikan ubi keledek dan ubi kentang sebagai hidangan tambahan dari kategori karbohidrat untuk melengkapkan zat dalam hidangan barbeque anda .

Kebaikan Dan Keburukan


Kaedah BBQ dilihat sebagai cara masakan yang sihat kerana tak perlukan minyak yang merupakan penyumbang kepada lemak . Tetapi jika air dari bahan - bahan yang anda masak itu menitis lalu menghasilkan api dan asap yang menyebabkan makanan anda sedikit hangus dipermukaannya , maka ianya menghasilkan makanan yang tidak sihat untuk kesihatan .

Asap dan api yang keluar dari bara tersebut terutama bila anda memanggang satay atau ayam percik , mengandungi gas yang di nakam kasinogen Gas Kasinogen itu pula dikenal pasti sebagai bahan aktif kanser .



Justeru itu , bila anda makan makanan yang di panggang ala BBQ , anda dinasihatkan agar membuang bahagian yang hangus . Selain itu , anda perlu banyakkan memakan timun kerana timun dapat serap gas kasinogen .


Artikel Terkait

Previous
Next Post »

🌻Anda memang cun sekali . Terima kasih sudi melayari blog saya. Semoga anda mendapat manfaat darinya. 😊🌻 EmoticonEmoticon