Bubur Kacang Merah | Di petang hari , duduk sambil berehat di depan kaca televisyen memang menyeronokkan . Lagi santai jika ada secawan milo panas bersama semangkuk bubur kacang atau makanan ringkas lainnya .
Tips Masak Bubur Kacang
Untuk memasak bubur kacang , ada tips yang Cynta nak kongsikan dengan anda . Segala jenis kacang , lambat empuk . Untuk mengelakkan gas anda habis gara - gara merebus kacang , lebih baik anda
- rendam semalaman
- masak dalan periuk tekanan selama satu jam
Bubur Kacang Merah
Hari ini , Cynta nak kongi resepi mudah bubur kacang merah . Buatnya mudah sahaja . Nak memakannya lagilah senang . Jom tengok resepi di bawah .
Bahan - bahannya :
- kacang merah yang sudah direndam semalaman
- santan pekat dan santan cair
- air
- gula kastor / gula perang
- garam
- halia ( jika suka )
- biji sagu ( rendam semalaman )
- daun pandan
Cara Membuatnya :
1- Cuci bersih kacang merah yang sudah direndam .
2- Masukkan kacang merah ke dalam periuk tekanan . Tuang air melebihi satu inci di atas kacang merah .
3- Masak kacang merah selama satu jam .
4- Masukkan ke dalam periuk , masukkan santan cair , halia , daun pandan , garam , gula dan biji sagu . Masak hingga pekat .
5- Masukkan santan pekat , masak hingga mendidih dan tutup api .
🌻Anda memang cun sekali . Terima kasih sudi melayari blog saya. Semoga anda mendapat manfaat darinya. 😊🌻 EmoticonEmoticon