Bubur Kacang Merah


Bubur Kacang Merah | Di petang hari , duduk sambil berehat di depan kaca televisyen memang menyeronokkan . Lagi santai jika ada secawan milo panas bersama semangkuk bubur kacang atau makanan ringkas lainnya .

Tips Masak Bubur Kacang


Untuk memasak bubur kacang , ada tips yang Cynta nak kongsikan dengan anda . Segala jenis kacang , lambat empuk . Untuk mengelakkan gas anda habis gara - gara merebus kacang , lebih baik anda 
  • rendam semalaman 
  • masak dalan periuk tekanan selama satu jam 

Bubur Kacang Merah



Bubur Kacang Merah


Hari ini , Cynta nak kongi resepi mudah bubur kacang merah . Buatnya mudah sahaja . Nak memakannya lagilah senang . Jom tengok resepi di bawah .

Bahan - bahannya :


  • kacang merah yang sudah direndam semalaman
  • santan pekat dan santan cair
  • air
  • gula kastor / gula perang
  • garam
  • halia ( jika suka )
  • biji sagu ( rendam semalaman )
  • daun pandan

Cara Membuatnya :


1- Cuci bersih kacang merah yang sudah direndam .

2- Masukkan kacang merah ke dalam periuk tekanan . Tuang air melebihi satu inci di atas kacang merah .

3- Masak kacang merah selama satu jam .

4- Masukkan ke dalam periuk , masukkan santan cair , halia , daun pandan , garam , gula dan  biji sagu . Masak hingga pekat .

5- Masukkan santan pekat , masak hingga mendidih dan tutup api . 


Artikel Terkait

Previous
Next Post »

🌻Anda memang cun sekali . Terima kasih sudi melayari blog saya. Semoga anda mendapat manfaat darinya. 😊🌻 EmoticonEmoticon