Kadar Tukaran Sukatan Gram Ke Cawan Untuk Kek , Biskut Dan Pastri


Kadar Tukaran Sukatan Gram Ke Cawan Untuk Kek , Biskut Dan Pastri | Sekarang ini sudah ramai orang yang lebih sukakan sukatan cawan untuk membuat kek berbanding gram . Begitu juga dengan Cynta . Rasa leceh pula bila tengok resepi je , sukatan kek gunakan gram sebab Cynta tak ada timbang di rumah .


Kadar Tukaran Sukatan Gram Ke Cawan Untuk Kek , Biskut Dan Pastri

Sukatan


Sukatan sangat penting dalam membuat pastri , kek , roti dan biskut . Kalau sukatan bahan kek , roti tidak tepat , selalunya kek dan roti tidak akan terhasil dengan cantik dan gebu .

Tahukah anda bahawa ada formula sukatan untuk setiap bahan kek , roti , pastri dan biskut ? Kalau anda dah biasa membuat pastri , kek , roti dan biskut , sudah tentu tak ada masalah menghasilkannya tanpa penimbang .

Kadar Tukaran Sukatan Gram Ke Cawan Untuk Kek , Biskut Dan Pastri


Oleh kerana Cynta lebih suka menggunakan sukatan cawan berbandin gram , di sini Cynta kongsikan dengan anda macam mana nak tukar sukatan gram kepada cawan dengan mudah . Kadar tukaran sukatan gram ke cawan untuk kek , bisku dan pastri ni mudah je . Malah anda boleh hafal kalau selalu gunakan .

Sukatan Untuk Bahan Asas Buat Kek , Biskut Dan Pastri


Sukatan di bawah ini jangan pula anda tambah dan kurangkan ya . Kalau tidak anda pasti menyesal .

Tepung
  • 45 gram = 1/4 cawan
  • 65 gram = 1/2 cawan
  • 90 gram = 3/4 cawan
  • 125 gram tepung gandum = 1 cawan

Gula
  • 80 gram = 1/4 cawan
  • 125 gram = 1/2 cawan
  • 190 gram = 3/4
  • 250 gram gula kastor = 1 cawan

Gula Ising
  • 400 gram gula ising = 3 cawan

Mentega
  • 80 gram = 1/4 cawan
  • 125 gram = 1/2 cawan
  • 190 gram = 3/4 cawan
  • 250gram mentega / marjerin = 1 cawan

Sukatan Untuk Cecair


Untuk sukatan cecair , lagi mudah jika anda ada jug bersama ukuran sukatan di dapur anda .

  • 2 camca besar = 1 auns cecair = 30 ml
  • 1/4 cawan = 2 auns cecair = 50 ml
  • 1/2 cawan = 4 auns cecair = 125 ml
  • 3/4 cawan = 6 auns cecair = 180 ml                    
  • 1 cawan = 8 auns cecair = 250 ml
  • 2 cawan = 16 auns cecair ( 1 pint ) = 500 ml
  • 2 1/2 cawan = 20 auns cecair = 625 ml
  • 4 cawan = 32 auns cecair ( 1 quart ) = 1 liter / 1000 ml

Kerja Jadi Mudah


Dengan adanya sukatan untuk cawan sebagaimana di atas , kerja anda jadi mudah . Cynta memang dari dulu guna sukatan cawan sama ada nak buat kek atau pun biskut . Mula - mula dulu , Cynta nekad je buat . Jadi ke tak , itu belakang kira . Sekarang dah biasa , jadi Cynta dah boleh agak adunan yang macam mana untuk dapatkan kek yang gebu dan naik dengan cantik juga doh yang macam mana boleh dapatkan biskut yang rangup .


Selamat Mencuba Ya ...





Artikel Terkait

Previous
Next Post »

1 comments:

Write comments
Mrs. A
AUTHOR
21 July 2015 at 11:10 delete

Mrs.A pun guna sukatan cawan tak pandai guna sukatan gram timbang bagai nih!

Reply
avatar

🌻Anda memang cun sekali . Terima kasih sudi melayari blog saya. Semoga anda mendapat manfaat darinya. 😊🌻 EmoticonEmoticon