Kadar Tukaran Sukatan Gram Ke Cawan Untuk Kek , Biskut Dan Pastri | Sekarang ini sudah ramai orang yang lebih sukakan sukatan cawan untuk membuat kek berbanding gram . Begitu juga dengan Cynta . Rasa leceh pula bila tengok resepi je , sukatan kek gunakan gram sebab Cynta tak ada timbang di rumah .
Sukatan sangat penting dalam membuat pastri , kek , roti dan biskut . Kalau sukatan bahan kek , roti tidak tepat , selalunya kek dan roti tidak akan terhasil dengan cantik dan gebu .
Tahukah anda bahawa ada formula sukatan untuk setiap bahan kek , roti , pastri dan biskut ? Kalau anda dah biasa membuat pastri , kek , roti dan biskut , sudah tentu tak ada masalah menghasilkannya tanpa penimbang .
Sukatan
Sukatan sangat penting dalam membuat pastri , kek , roti dan biskut . Kalau sukatan bahan kek , roti tidak tepat , selalunya kek dan roti tidak akan terhasil dengan cantik dan gebu .
Tahukah anda bahawa ada formula sukatan untuk setiap bahan kek , roti , pastri dan biskut ? Kalau anda dah biasa membuat pastri , kek , roti dan biskut , sudah tentu tak ada masalah menghasilkannya tanpa penimbang .
Kadar Tukaran Sukatan Gram Ke Cawan Untuk Kek , Biskut Dan Pastri
Oleh kerana Cynta lebih suka menggunakan sukatan cawan berbandin gram , di sini Cynta kongsikan dengan anda macam mana nak tukar sukatan gram kepada cawan dengan mudah . Kadar tukaran sukatan gram ke cawan untuk kek , bisku dan pastri ni mudah je . Malah anda boleh hafal kalau selalu gunakan .
Sukatan Untuk Bahan Asas Buat Kek , Biskut Dan Pastri
Sukatan di bawah ini jangan pula anda tambah dan kurangkan ya . Kalau tidak anda pasti menyesal .
Tepung
- 45 gram = 1/4 cawan
- 65 gram = 1/2 cawan
- 90 gram = 3/4 cawan
- 125 gram tepung gandum = 1 cawan
Gula
- 80 gram = 1/4 cawan
- 125 gram = 1/2 cawan
- 190 gram = 3/4
- 250 gram gula kastor = 1 cawan
Gula Ising
- 400 gram gula ising = 3 cawan
Mentega
- 80 gram = 1/4 cawan
- 125 gram = 1/2 cawan
- 190 gram = 3/4 cawan
- 250gram mentega / marjerin = 1 cawan
Sukatan Untuk Cecair
Untuk sukatan cecair , lagi mudah jika anda ada jug bersama ukuran sukatan di dapur anda .
- 2 camca besar = 1 auns cecair = 30 ml
- 1/4 cawan = 2 auns cecair = 50 ml
- 1/2 cawan = 4 auns cecair = 125 ml
- 3/4 cawan = 6 auns cecair = 180 ml
- 1 cawan = 8 auns cecair = 250 ml
- 2 cawan = 16 auns cecair ( 1 pint ) = 500 ml
- 2 1/2 cawan = 20 auns cecair = 625 ml
- 4 cawan = 32 auns cecair ( 1 quart ) = 1 liter / 1000 ml
Kerja Jadi Mudah
Dengan adanya sukatan untuk cawan sebagaimana di atas , kerja anda jadi mudah . Cynta memang dari dulu guna sukatan cawan sama ada nak buat kek atau pun biskut . Mula - mula dulu , Cynta nekad je buat . Jadi ke tak , itu belakang kira . Sekarang dah biasa , jadi Cynta dah boleh agak adunan yang macam mana untuk dapatkan kek yang gebu dan naik dengan cantik juga doh yang macam mana boleh dapatkan biskut yang rangup .
Selamat Mencuba Ya ...
Lihat Juga :
Resepi Asas Buat krim Kek Sukatan Cawan
Resepi Asas Buat Kek Sukatan Cawan
Resepi Asas Buat Doh Roti Sukatan Cawan
Resepi Asas Buat Muffin Sukatan Cawan
Resepi Asas Buat Kek Span Sukatan Cawan
Resepi Asas Buat krim Kek Sukatan Cawan
Resepi Asas Buat Kek Sukatan Cawan
Resepi Asas Buat Doh Roti Sukatan Cawan
Resepi Asas Buat Muffin Sukatan Cawan
Resepi Asas Buat Kek Span Sukatan Cawan
1 comments:
Write commentsMrs.A pun guna sukatan cawan tak pandai guna sukatan gram timbang bagai nih!
Reply🌻Anda memang cun sekali . Terima kasih sudi melayari blog saya. Semoga anda mendapat manfaat darinya. 😊🌻 EmoticonEmoticon