Resepi Mudah Puding Mangga Ribena | Bila berpuasa , pencuci mulut dari puding adalah pilihan selain buah - buahan . Nak lagi best , simpan dulu puding tu dalam ais box . Masa nak iftar baru keluarkan . Bila makan , rasa sejuk dan segar je di tekak .
Untuk menghasilkan puding mangga ribena , Cynta menggunakan dadih segera dan agar - agar tali . Masak keduanya secara berasingan .
Dadih Mangga
Menghasilkan dadih mangga , pembaca hanya perlukan sebungkus dadih segera perasa mangga . Masak ikut arahan yang diberikan di belakang bungkusan . Mudah sahaja kan .
Agar - Agar Ribena
Manakala untuk membuat agar - agar ribena , prosesnya agak banyak . Langkah yang pembaca perlu lakukan
- rendam agar - agar dalam 3 atau 4 jam supaya mudah larut bila di masak
- ambil 25 gram agar - agar dan masak bersama 1300 atau 1400 ml cecair
- masukkan gula dan jus ribena selepas agar - agar benar - benar larut .
- bila gula dan jus dah sebati , tutup api .
Resepi Mudah Puding Mangga Ribena
Selepas dadih mangga dan agar - agar ribena masak , masukkan sedikit dadih mangga ke dalam acuan . Selepas itu , masukkan pula cecair agar - agar ribena di sebelahnya . Ulang proses itu dan letakkan berselang seli sehingga habis . Hasilnya seperti di bawah ini .
3 comments
Write commentssedap pula ena tengok puding tu, lagi sejuk lagi syokkk layan. Droolingggg. Apapun, sekarang ni semua mudah nak buat, cuma kerajinan diri sendiri je tinggal. Ahaks
Replywaaa.. ribena pun ada agar-agar yer.. mesti sedap ni..
ReplyManis..manis...masam..
ReplySedapnya....
🌻Anda memang cun sekali . Terima kasih sudi melayari blog saya. Semoga anda mendapat manfaat darinya. 😊🌻 EmoticonEmoticon