Cara Mudah Buat Pes Cili | Di pasaran sudah ada banyak jenama pes cili . Ada pes cili aka cili kisar yang berasa masam ada juga yang masin . Sejak Cynta jumpa benda asing yang menyerupai kulit tikus di dalam pes cili / cili kisar segera , Cynta lebih rela buat sendiri . Meloyakan sungguh !
Cara Mudah Buat Pes Cili
Cara buat pes cili ni mudah saja . Cynta buat sekali dengan jumlah yang banyak . Lepas tu simpan dalam peti sejuk . Cuma nak membuatnya tu ada banyak langkah kena ikut . Macam leceh sikit pun ada . Jom tengok kat bawah ni macam mana cara Cynta buat .
Bahan - bahannya :
Cili kering
Air
Bawang besar
Bawang Putih
Halia
Lengkuas
Lengkuas
Serai
Minyak
Cara membuatnya :
1- Potong - potong cili kering , cuci hingga bersih .
3- Bila cili kering sudah masak , buang airnya , cuci hingga bersih dan tapis .
4- Masukkan cili kering ke dalam pengisar bersama dengan bawang merah , bawang putih , halia , lengkuas , serai serta sedikit air dan minyak . Kisar hingga halus . Lagi banyak bawang besar lagi bagus .
5- Panaskan kuali , masukkan minyak . Bila minyak dah panas , masukkan bahan kisar . Masak hingga terbit minyak aka jadi pes cili . Pastikan minyak tu banyak untuk garingkan cili .
6- Biarkan sejuk . Selepas itu masukkan dalam bekas bertutup dan simpan dalam peti sejuk .
Bila nak masak asam pedas ke , buat sambal ke , nak masak tomyam ke , dah senang . Tak yah nak kisar cili kering lagi . Cuma perlu ambil cili pes dalam peti sejuk dan campur ke dalam masakan .
🌻Anda memang cun sekali . Terima kasih sudi melayari blog saya. Semoga anda mendapat manfaat darinya. 😊🌻 EmoticonEmoticon