Cadbury Roll Tart 4 Bahan|Tart merupakan antara biskut yang mempunyai peminat yang ramai . Dulu, Tart sangat popular dengan inti nenas. Kini, inti tart telah dipelbagaikan sesuai mengikut permintaan semasa.
Ramai yang bertanyakan resepinya, saya kongsikan ye. Dulu masa bujang tolong mak buat berniaga.
Tahun ni 1st year after married buat berniaga sendiri. Doakan saya murah rezeki, dikurniakan cahaya mata InsyaAllah....π
Bahan-bahan :
250g mentega/marjerin (sy guna buttercup)
1 sk minyak sapi
3 1/4 cawan tepung gandum (disangai sehingga ringan dan diayak)
Coklat Cadbury (sy guna cadbury dairy milk yg dlm telap 100pcs)
Acuan tart (sy pkai yg plastic)
Kuning telur (sebagai hiasan topping)
CARANYA:
Campurkan semua bhn2 di atas satu persatu mengikut urutan kcuali coklat..pakai spatula shj ye..lembut2 je mixkn hingga menjadi doh yg x terlalu lembik x terlalu keras..rehatkan doh dlm chiller 5-10 mnit sebelum diterap...
Masukkn doh dlm acuan tart, terapkan ke atas dulang (klu doh x pecah or x melekat di dulang masa gulung tu it's perfect!!)
Ambil sebiji coklat dan gulungkn bersama doh yg dah diterap atas dulang tadi secomel2nya..
Akhir sekali, sapukan kuning telur di atas tart dan sedia utk di bakar 160'c api atas bwh, selama 15-20 minit (mengikut oven masing2).
Siapppp!!!
TIPS : Untuk mendapatkan kesan topping kuning telur yang cantik berkilat, campurkan kuning telur dengan pewarna kuning dan juga setitis dua susu cair...
MUDAH KAN?? SELAMAT MENCUBA..π
Ramai yang bertanyakan resepinya, saya kongsikan ye. Dulu masa bujang tolong mak buat berniaga.
Tahun ni 1st year after married buat berniaga sendiri. Doakan saya murah rezeki, dikurniakan cahaya mata InsyaAllah....π
CADBURY ROLL TART 4 BAHAN π±
Terdapat pelbagai inti tart yang popular Di zaman ini seperti kurma, nenas, Dan termini adalah coklat. Di bawang adalah Bahan Dan cara-cara membuatnya.Bahan-bahan :
250g mentega/marjerin (sy guna buttercup)
1 sk minyak sapi
3 1/4 cawan tepung gandum (disangai sehingga ringan dan diayak)
Coklat Cadbury (sy guna cadbury dairy milk yg dlm telap 100pcs)
Acuan tart (sy pkai yg plastic)
Kuning telur (sebagai hiasan topping)
CARANYA:
Campurkan semua bhn2 di atas satu persatu mengikut urutan kcuali coklat..pakai spatula shj ye..lembut2 je mixkn hingga menjadi doh yg x terlalu lembik x terlalu keras..rehatkan doh dlm chiller 5-10 mnit sebelum diterap...
Masukkn doh dlm acuan tart, terapkan ke atas dulang (klu doh x pecah or x melekat di dulang masa gulung tu it's perfect!!)
Ambil sebiji coklat dan gulungkn bersama doh yg dah diterap atas dulang tadi secomel2nya..
Akhir sekali, sapukan kuning telur di atas tart dan sedia utk di bakar 160'c api atas bwh, selama 15-20 minit (mengikut oven masing2).
Siapppp!!!
TIPS : Untuk mendapatkan kesan topping kuning telur yang cantik berkilat, campurkan kuning telur dengan pewarna kuning dan juga setitis dua susu cair...
MUDAH KAN?? SELAMAT MENCUBA..π
π»Anda memang cun sekali . Terima kasih sudi melayari blog saya. Semoga anda mendapat manfaat darinya. ππ» EmoticonEmoticon