Biskut Semprit Cheese Legend | Biskut semprit adalah antara biskut tradisional yang sangat digemari sampai ke hari ini. Biskut semprit ni legend sehingga kini menyamai bangkit dan bahulu. Pembuatannya yang mudah dan hanya menggunakan 3 bahan menjadikan biskut semprit sentiasa mendapat permintaan tinggi sehingga hari ini.
Biskut semprit mengikut resepi asal, simple sahaja. Oleh kerana di era 21 century ni cheese menjadi pilihan dalam hampir semua jenis hidangan maka biskut pun kena letak cheese juga . Tak gitu ?
Bahan-bahan :
260g butter
110g gula kastor
160g tepung kastad
40g tepung jagung
240g tepung red rose
1 biji kuning telur
Cheddar cheese
Cara
1. Pukul butter (akk guna marjerin pelangi je) & gula hingga sebati - guna senduk.
2. Masukkan kuning telur dan kacau rata.
3. Masukkan semua tepung uli sehingga menjadi doh lembut.
4. Masukkan ke dalam acuan samperit kemudian tekan doh dan parut cheese ke atas biskut.
5. Bakar suhu 150°C api atas bawah selama 20-25 min @ sehingga masak.
Kredit Resepi : marliza binti ghazali marliza via mahn
Share dan tag kwn2
Biskut Samperit Cheese
Biskut semprit mengikut resepi asal, simple sahaja. Oleh kerana di era 21 century ni cheese menjadi pilihan dalam hampir semua jenis hidangan maka biskut pun kena letak cheese juga . Tak gitu ?
Bahan-bahan :
260g butter
110g gula kastor
160g tepung kastad
40g tepung jagung
240g tepung red rose
1 biji kuning telur
Cheddar cheese
Cara
1. Pukul butter (akk guna marjerin pelangi je) & gula hingga sebati - guna senduk.
2. Masukkan kuning telur dan kacau rata.
3. Masukkan semua tepung uli sehingga menjadi doh lembut.
4. Masukkan ke dalam acuan samperit kemudian tekan doh dan parut cheese ke atas biskut.
5. Bakar suhu 150°C api atas bawah selama 20-25 min @ sehingga masak.
Kredit Resepi : marliza binti ghazali marliza via mahn
Share dan tag kwn2
🌻Anda memang cun sekali . Terima kasih sudi melayari blog saya. Semoga anda mendapat manfaat darinya. 😊🌻 EmoticonEmoticon