Kuey Teow Sup Chinese Style

KUEY TEOW SUP CHINESE STYLE | Kuey teow ni memang feveret Cek Qaseh . Suka sebab lembut je bila dimakan . Tapi nak masak Kuey teow ni bukannya mudah tau . Dalam pakaging memang kenyal . Tapi bla dah masuk dalam kuali , mudah je dia jadi lembek . Sebab tu , kalau nak goreng , kena goreng dengan minyak dulu supaya kuey teow kenyal .



KUEY TEOW SUP CHINESE STYLE




KUEY TEOW SUP CHINESE STYLE


Kuey teow sup ni tak boleh masak lama ya gais . Sebab kalau masak lama , kuey teow mudah hancur . Cara nak elak kuey teow mudah hancur , kuey teow korang jadi lumat , masukkan kuey teow bila kuah dah mendidih , bila kuey teow dah terlerai satu persatu , terus tutup api .

Cara membuatnya :


Cara buat Kuey Teow Sup ni mudah je gais . Korang follow je langkah-langkah di bawah ni ya . Pastikan semua bahan dah ada depan mata atau pun ada di dalam peti sejuk . Kalau kuang , jangan marah KUEY TEOW SUP CHINESE STYLE korang tak umph .

Bahan-bahan :


Kuey teow/bihun/mee kuning*
Isi ayam*
Fish ball*
Udang/ketam*
Tauge*
1/2 kiub pati ayam
1/2 kiub pati bilis
Daun kucai
Halia sehiris dua
Bawang putih
Cili padi
Minyak bijan
Kicap
Sos ikan ( takde pun takpe)
Chili flakes (takde pun takpe)

Cara memprosesnya :


1) Panaskan periuk berisi air, campur kiub2 pati ayam & bilis. Masukkan hirisan halia & sedikit garam. Letak sedikit minyak bijan.

2) Celur sekejap semua bahan bertanda * dalam air rebusan di atas. Susun dalam bekas hidangan. Asingkan.

3) Cincang bawang putih & goreng sampai garing. Letakkan bawang sekali dengan minyak dalam mangkuk.

Untuk kicap :


Lada potong + kicap manis/masin + chili flakes + minyak bawang putih + sos ikan.

CARA MENGHIDANG


Susun semua bahan yang dicelur, letak daun kucai, bawang putih bersama minyak & sup mendidih. Siap! Tambah kicap lada potong kalau suka. πŸ˜‹

Artikel Terkait

Previous
Next Post »

🌻Anda memang cun sekali . Terima kasih sudi melayari blog saya. Semoga anda mendapat manfaat darinya. 😊🌻 EmoticonEmoticon