Resepi Mudah Mee Sup Tulang | Sup tulang merupakan kegemaran ramai orang kerana keenakan rasanya yang berbeza dari sup daging , yama dan lainnya . Sup tulang selalunya menggunakan tulang lembu . Ada juga tulang kambing jika mahu .
Perlu diketahui bahawa sup tulang tidak boleh dimakan selalu kerana kendungan koesterolnya yang tinggi . Lemak / kolesterol yang berlebihan di dalam nadan tidak baik utnuk sistem pencernaan , jantung malah boleh menyebabkan kegemukan . Lemak bila berada dalam badan terlalu lama , akan menjadi tepu . Lemak tepu ini , jika anda berjogging sejauh 30 km belum tentu akan terbakar .
Resepi Mudah Mee Sup Tulang
Sekiranya sup tulang anda masih berbaki dan anda sudah tidak mahu makan sup tulang itu bersama nasi , anda boleh menghasilkan mee sup tulang .
Untuk menghasilkan mee sup tulang , bahan-bahan berikut perlulah ada :
- sup tulang
- mee ( apa saja jenis mee )
- kicap lemak manis
- daging sup tulang
- sawi
- limau ( jika suka )
- bawang putih ( dihiris nipis )
- bawang merah ( dimayang halus )
- lada hitam ( tumbuk kasar )
- air
- kiub pati ayam
- tomato
Setelah semua bahan membuat mee sup tulang di atas tersedia , anda perlulah sediakan periuk untuk memasak .
Mula-mula letakkan peiuk atas dapur gas , masukkan minyak . Apabila minyak sudah panas , masukkan bawang putih dan bawang merah .
Setelah bawang putih dan bawang merah sedikit garing , masukkan daging sup tulang . Kacau hingga daging agak garing .
Kemudian masukkan sup tulang dan air secukupnya . Kemudian masukkan kiub pati ayam dan tomato . Biarkan hingga mendidih .
Apabila sup sudah mendidih , masukkan mee . Bila mee dah agak mengembang , masukkan sawi . Bila sawi sudah layu , tutup api .
Selepas api ditutup , masukkan lada hitam dan sesudu kicap lemak manis . Kacau sehingga sebati .
Masukkan mee ke dalam mangkuk dan hidangkan .
1 comments:
Write commentsmacam sedap ni...boleh try t
Reply🌻Anda memang cun sekali . Terima kasih sudi melayari blog saya. Semoga anda mendapat manfaat darinya. 😊🌻 EmoticonEmoticon