Cara Mudah Kekalkan Warna Sayur Nampak Segar | Ramai antara kita tak memikirkan warna kesegaran sayur bila memasak . Selalunya bila kita masak sayur goreng / tumis , warna sayur jadi lebam kerana dimasak lama sebab bimbang tak masak kan . Selalunya tejadi pada sayur kangkung , kailan dan juga sayur campur .
Warna Sayur
Di sini saya menggunakan sayur kailan sebagai contoh . Selalunya, bila masak kailan goreng belacan , kita masukkan kailan selepas bahan tumisan naik bau , daun dan batang kailan akan kelihatan seperti tak masak .
Untuk menjadikan daun dan batang kailan masak , ada sesetengah orang akan menambah sedikit air supaya sayuran jadi layu dan masak .
Cara Mudah Kekalkan Warna Sayur Nampak Segar
Sebenarnya ada cara yang lebih mudah nak kekalkan warna sayur tanpa menambahkan air pada tumisan dan pada masa yang sama , warna sayur nampak masih kelihatan segar .
Di bawah ini , ditunjukkan langkah demi langkah proses mencelur sayur untuk kekalkan warna kesegarannya .
1- Didihkan air , masukkan sedikit garam danminyak masak . Bila air dah mendidih , masukkan sayur .
2- Bila warna sayur bertukar , terus angkat / keluarkan sayur tersebut .
4- Selepas itu , bolehlah anda toskan dan potong - potong untuk di masak goreng / tumis kering .
Mudah saja prosesnya kan . Masalahnya tak ramai yang rajin nak lakukan proses kekalkan warna sayur supaya nampak segar sebab walaupun sayur nampak lebam , tetap masuk ke dalam perut juga .
🌻Anda memang cun sekali . Terima kasih sudi melayari blog saya. Semoga anda mendapat manfaat darinya. 😊🌻 EmoticonEmoticon