Tips Mudah Buang Getah Nangka


Tips Mudah Buang Getah Nangka | Nangka atau lebih dikenali dengan Jackfruit merupakan buah yang memiliki banyak ulas didalamnya . Warnanya yang kekuningan dan rasanya yang manis sangat sedap dimakan selepas disimpan didalam peti sejuk .

Tips Mudah Buang Getah Nangka

Selain boleh dimakan begitu sahaja , buah nangka juga boleh dijadikan campuran dalam bubur manis seperti bubur cha cha , pengat ubi , bubur biji sagu dan sebagainya . Selain itu , nangka juga boleh direbus dan dijadikan campuran di dalam koktail . Jika anda rajin , anda boleh kisar ulas buah nangka untuk dibuat aiskrim .

Selain nangka yang sudah masak , nangka yang masih mentah juga boleh dimakan . Anda hanya perlu buang kulitnya , selepas itu rebuslah sehingga lembut . Bila sudah lembut , anda boleh simpan didalam peti atau terus masak untuk dijadikan hidangan .

Nangka mentah boleh dimasak lemak cili padi / gulai , masak kari , masak sup bersama ayam / daging dan juga masak goreng tumis pedas .

Bila anda mengupas nangka , anda tak akan lari dari terkena getahnya . Untuk mengatasi masalah getah nangka atau membuang getah nangka di tangan anda ada beberapa cara yang anda boleh gunakan , antaranya :
  • gunakan sarung tangan jika ada 
  • sarungkan tangan anda dengan plastik
  • sapukan minyak pada tangan dan pisau yang anda gunakan 
Selepas sapukan minyak dan getah ada ditangan anda , sapukan sabun dan cucilah seperti biasa . 


Artikel Terkait

Previous
Next Post »

🌻Anda memang cun sekali . Terima kasih sudi melayari blog saya. Semoga anda mendapat manfaat darinya. 😊🌻 EmoticonEmoticon