Resepi Mudah Buat Mee Laksam Sukatan Cawan | Cynta teringin nak makan laksam . Jadinya kenalah buat mee laksam sebab tak beli pun yang dah ada di pasaran . Lagipun semua bahan ada , jadinya Cynta cuba dan kongsikan dengan anda di sini .
Laksam merupakan makanan kegemaran orang negeri Terengganu, Perak dan Kelantan . Dari negeri mana asalnya Laksam ni datang , Cynta tak tahu . Laksam ni lebih kurang sama dengan Laksa . Bezanya cuma pada kuah dan jenis mee yang digunakan. Laksam mennggunakan santan sebagai kuahnya manakala laksa pula menggunakan asam jawa . Bahan asasnya sama iaitu ikan rebus yang dikisar .
Resepi Mudah Buat Mee Laksam Sukatan Cawan
Untuk membuat mee laksam ni mudah saja . Cara membuat mee laksam pun tak cerewet cuma anda perlu tahankan jari jari anda menggulung lempeng mee laksam ketika masih panas . Bunyinya macam ada cabaran di situ .
Di bawah ni , Cynta kongsikan bahan-bahan dan cara membuat laksam sendiri di rumah .
1- Sediakan bahan -bahan berikut
- 3 cawan tepung beras
- 1/2 cawan tepung gandum
- 4 cawan air suam
- 3 sudu besar minyak masak
- sedikit garam
Kisar semua bahan di atas di dalam pengisar sehingga sebati
2- Sediakan kuali leper yang tak melekat , buka api .
3- Ambil satu senduk adunan ( ikut saiz kuali leper anda ) , tuangkan di atas kuali leper .
4- Ratakan adunan mee laksm ke seluruh kuali sehingga dapat adunan yang nipis .
5- Bila sudah masak ( dalam 1 minit ) , keluarkan .
6- Terus gulung ya . Jangan tunggu sejuk pula nanti tak melekat pula .
Untuk sukatan tepung adunan laksam di atas , Cynta dapat hasilkan sebanyak 14 gulung mee laksam menggunakan kuali leper Cynta yang sederhana siznya itu .
Selamat mencuba ya . Mudah saja bukan .
🌻Anda memang cun sekali . Terima kasih sudi melayari blog saya. Semoga anda mendapat manfaat darinya. 😊🌻 EmoticonEmoticon