Resepi Mudah Biskut Minyak Sapi | Minyak sapi selalunya digunakan dalam masakan seperti membuat nasi minyak , nasi beriani , nasi hujan panas dan sebagainya selain menjadi campuran dalam masakan ayam seperti ayam masak kurma dan juga daging seperti daging masak kerutub .
Minyak Sapi juga dikenali sebagai Ghee dalam bahasa hindi dan samn dalam bahasa Arab yang bermaksud lemak . Minyak Sapi merupakan lemak dari susu lembu yang di panggil sapi yang mana strukturnya lebih cair dan jernih . Dalam bahasa Inggeris dikenali sebagai clarified butter .
Resepi Mudah Biskut Minyak Sapi
Untuk menyediakan Biskut Minyak Sapi , bahan yang anda perlukan adalah seperti
- minyak sapi
- tepung jagung
- susu pekat manis
Apabila semua bahan Resepi Mudah Biskut Minyak Sapi sudah disediakan , apa yang anda perlu lakukan adalah mencampurkan semua bahan Biskut Minyak Sapi tersebut sehingga dapat dibentuk . Bagaimana bentuk biskut minyak sapi anda nak buat , itu terpulang kepada anda . anda boleh saja menggunakan acuan biskut atau menggunakan tangan anda sahaja .
Kadar sukatan untuk Resepi Mudah Biskut Minyak Sapi ini , anda boleh gunakan mengikut budi bicara anda . Untuk mengelakkan adunan Biskut Minyak Sapi menjadi lembek , anda perlu masukkan minyak sapi ke dalam magkuk terlebih dahulu kemudian barulah masukkan tepung jagung dan susu pekat manis . Sekirannya adunan masih lembek , masukkan sahaja tepung jagung sehingga adunan boleh dibentuk .
Membuat adunan Biskut Minyak Sapi ini , anda tidak perlu menggunakan pemutar kek . Anda hanya perlu gunakan tangan anda . Gunakan kaedah gaul dan ramas .
Bila sudah selesai membentuk biskut minyak sapi , masak di dalam oven selama 15 hingga 20 minit atau mengikut jenis oven anda .
Jangan bimbang , biskut minyak sapi tidak akan berderai bila dibakar cuma melekat bila anda pegang . Jadi anda dinasihatkan supaya meletakkan biskut minyak sapi di dalam mangkuk kertas sebelum dibakar .
🌻Anda memang cun sekali . Terima kasih sudi melayari blog saya. Semoga anda mendapat manfaat darinya. 😊🌻 EmoticonEmoticon