Khasiat Lada Hitam | Lada hitam telah wujud sejak lebih 4,000 tahun dahulu . Kerana nilai lada hitam yang tinggi pada zaman purba itu , lada hitam telah dijadikan matawang ketika urusan jual beli .
Di barat pula , lada hitam menjadi raja kepada rempah ratus . Sebab itu , dalam hampir setiap masakan orang Eropah ada mengandungi lada hitam .
Khasiat Lada Hitam
Lada hitam bukan sekadar mengeluarkan rasa pedas yang unik , malah juga dapat menjadikan rasa masakan bertambah sedap . Yang lebih utama , lada hitam mengandungi banyak khasiat untuk kesihatan tubuh badan terutama dalam melawan dan merawat penyakit .
Berikut adalah khasiat lada hitam dalam merawat / mencegah pelbagai penyakit yang terdapat di dalam badan manusia .
Berikut adalah khasiat lada hitam dalam merawat / mencegah pelbagai penyakit yang terdapat di dalam badan manusia .
Penyakit Jantung
Kandungan piperina dan kromium yang aktif dalam lada hitam sebaga anti radang dapat membantu menyembuhkan inflamasi dinding dan saluran jantung .
Kehadiran lada hitam dalam tubuh dikatakan dapat melancarkan kolesterol darah dan mencegah kolesterol dari menjadi mudarat seterusnya menyumbat saluran jantung yang akhirnya akan menyebabkan masalah kardiovaskular .
Darah Tinggi
Lada hitam mempunyai sebatian utama yang melancarkan paras tekanan darah di dalam tubuh kita . Lada hitam juga didapati kaya dengan vitamin C yang boleh membantu mencegah darah tinggi dengan cara meningkatkan pengumuhan plumbum dari tubuh kita .
Selain itu , lada hitam kaya dengan mineral penting seperti potasium , kalium dan zat besi . Mineral-mineral ini merupakan sebatian yang boleh merendahkan tekanan darah . Punca utama darah tinggi adalah disebabkan paras sodium yang tinggi di dalam tubuh . Potasium di dalam lada hitam boleh meminimumkan kesan paras sodium yang tinggi di dalam badan kita .
Anti Kanser
Lada hitam yang dicampurkan dengan kunyit dapat menentang pertumuhan sel-sel kanser . Piperina di dalam lada hitam pula mampu menyingkirkan cytokines ( bahan-bahan yang dihasilkan oleh sel-sel kanser ) dari menghasilkan tumor .
Pusat Kanser Universiti Michigan telah mendapati bahawa hasil kajian terhadap lada hitam menunjukkan ianya mampu mencegah pembentukan tumor kanser payu dara .
Anti karsinogen dan anti bakteria di dalam lada hitam dapat melindungi lapisan membran mukus perut , menghalang serangan bakteria dan mikrob .
Taburkan lada hitam yang ditumbuk kasar ke atas hidangan anda sebelum di makan setiap hari . Jangan taburkan ketika makanan sedang di masak !
Membantu Pencernaan
Apabila memakan lada hitam , deria rasa akan teangsang , lalu menghantar isyarat ke perut supaya meningkatkan pengeluaran asid hidroklorik . Asid hidroklorik akan membantu mencernakan makanan dan mengurangkan masalah berkaitan penyakit perut akibat ketidakhadaman seperti kembung , cirit birit dan keasidan .
Kelemumur
Sifat anti bakteria dan anti radang di dalam lada hitam menjadikannya sesuai untuk rawatan kulit kepala .
Campurkan sesudu teh serbuk lada hitam dengan secawan yogurt / dadih asli . Gaul sebati dan lumurkan pada kulit kepala . Biarkan selama setengah jam sebelum dibilas . Selepas itu anda tidak perlu menggunakan syampu . Cuci rambut anda dengan syampu pada hari lain .
Selsema
Lada hitam berkesan bukan sahaja mengurangkan selsema malah juga batuk . Rasa panas / pedas daripada lada hitam akan mencairkan kahak dan hingus .
Taburkan ada hitam pada sup panas sebelum dihirup .
Kesihatan Gigi
Lada hitam didapati dapat mengurangkan sakit gigi , kerosakan gigi serta menjamin kesihatan gusi sepanjang hayat .
Campurkan 3 sudu teh serbuk lada hitam dengan secubit garam . Tambahkan sedikit air untuk dijadikan pes . Sapukan pes lada hitam di tempat gigi yang sakit juga boleh tampalkan pada gigi yang berlubang .
Mengurangkan Berat Badan
Lada hitam didapati sangat membantu dalam asimilasi ( proses menukar makanan berzat kepada tisu hidup ) makanan . Kulit / lapisan luar biji lada hitam mengandungi fitonutrien penting bagi merangsang penguraian sel-sel lemak . Ia turut menggalakkan perpeluhan dan kencing bagi mengumuhkan toksin dan air yang berlebihan dari tubuh .
Anti Kemurungan
Lada hitam merupakan penawar anti kemurungan semula jadi . Piperina yang terdapat di dalam lada hitam bertindak sebagai anti kemurungan dengan cara merangsang sistem saraf . Hasilnya , kognitif dapat diperbaiki .
Antibiotik
Secara semula jadi , lada hitam mengandungi ciri anti biotik melalui kandungan vitamin C didalamnya . Vitamin C berfungsi mengekang reaksi radikal bebas yang berbahaya .
Mencantikkan Kulit
Memakan lada hitam dapat mengalakkan perpeluhan selain membebaskan toksin dari kulit . Sifat anti bakteria dan anti radang lada hitam juga melindungi kulit daripada jangkitan . Oleh sebab itu , masalah kulit seperti jerawat dapat dikurangkan .
Untuk dapatkan kulit yang cantik dengan menanggalkan sel-sel kulit mati , merangsang peredaran oksigen dan membantu menyampaikan lebih oksigen serta khasiat kepada kulit , hancurkan lada hitam untuk dijadikan scrub .
🌻Anda memang cun sekali . Terima kasih sudi melayari blog saya. Semoga anda mendapat manfaat darinya. 😊🌻 EmoticonEmoticon