Resepi Mudah Mee Rebus Kelantan | Kita dah selalu makan mee rebus . Mesti anda nak tahu , apa beza mee rebus yang kita selalu makan tu dengan mee rebus Kelantan kan ? Ada budu ke ? Walaupun budu tu tagline Kelantan , mee rebus Kelantan tak ada budu tapi boleh letak budu kalau anda suka .
Resepi Mudah Mee Rebus Kelantan
Beza mee rebus kelantan dengan mee rebus yang selalu kita makan tu adalah kuahnya . Mee rebus biasa gunakan kentang / keledek untuk jadikan kuahnya pekat . Mee rebus kelantan pula tak gunakan keledek / kentang pada kuahnya . Nak tahu apa bahan dan cara membuat Mee Rebus Kelantan , marilah lihat Resepi Mudah Mee Rebus Kelantan berikut :
1- Sediakan bahan - bahan seperti cili merah (besar) , bawang putih , bawang merah dan ikan bilis .
2- Bersihkan , masukkan ke dalam pengisar bersama sedikit minyak .
3- Ambil periuk , masukkan sedikit minyak , panaskan .
4- Bila minyak sudah panas , masukkan bunga lawang , kayu manis dan buah pelaga , daun limau purut dan serai yang dititik .
5- Masukkan air yang secukupnya .
6- Bila air sudah mendidih , masukkan perasa .
7- Bila sudah cukup rasa , masukkan mee hoon .
8- Bila mee hoon sudah lembut , keluarkan dari periuk macam gambar di atas .
9- Masukkan mee hoon dalam bekas yang berasingan dengan kuah me rebus .
10- Masukkan kacang panjang dan tomato . Kalau nak tambah pedas , masukkan cili padi . Boleh juga masukkan udang / sotong / taugeh / sawi jika ada . Cynta gunakan sayur kacang panjang sebab hanya sayur itu yang ada di dapur .
11- Bila sudaj mendidih , angkat dan masukkan bekas yang berasingan dengan mee hoon . Tujuan asingkan mee hoon dengan kuah adalah supaya mee hoon tak menyerap kuah dan jadikannya mengembang .
12- Bila anda nak makan , ambil mangkuk , masukkan mee dan tuangkan kuah diatasnya seperti gambar paling atas .
🌻Anda memang cun sekali . Terima kasih sudi melayari blog saya. Semoga anda mendapat manfaat darinya. 😊🌻 EmoticonEmoticon