Resepi Mudah Pajeri Terung Nenas | Bila sebut pasal terung , tak banyak sebenarnya jenis masakan yang kita boleh masak . Selalunya terung hanya dimasak sambal , digoreng dan cecah sambal belacan , dikukus dan dimasak pajeri .
Pajeri
Pajeri merupakan hidangan pelengkap bagi nasi minyak , nasi beriani dan nasi hujan panas . Pajeri selalunya menggunakan terung dan juga nenas yang dimasak bersama rempah kari serta bahan campuran lainnya . Pun begitu , banyak variasi cara memasak pajeri ini mengikut tempat .
Resepi Mudah Pajeri Terung Nenas
Idea nak memasak Resepi Mudah Pajeri Terung Nenas ini bermula bila macam kosong je kalau masak pajeri nenas saja . Tak semua orang suka makan nenas . Jadinya , Cynta kombinasikan pajeri nenas dengan terung sekaligus . Alang - alang dah ada terung kan .
Bahan -bahan :
- 1/2 biji nenas
- 3 biji terung
- 5 sudu besar serbuk kari daging ( campurkn sedikit air )
- 2 sudu besar pes cili
- rempah tumis ( buah pelaga , bunga lawang , kayu manis )
- minyak
- 5 biji bawang merah dihiris
- 2 biji bawang putih dihiris
- daun kari
- 2 sudu besar kerisik
- segenggam udang kering ( direndam )
- 3 cawan air
- gula
- garam
Cara Membuatnya :
1- Belah terung menjadi dua . Selepas itu , potong kepada dua bahagian .
2- Panaskan minyak , goreng terung hingga masak . Angkat .
3- Tumbuk kasar udang kering .
4- Panaskan minyak , masukkan rempah tumis , bawang putih , bawang merah , halia dan daun kari . Tumis hingga keperangan .
5- Masukkan pes cili , serbuk kari dan udang kering . Tumis hingga naik bau . Jangan sampai hangus . hangit .
6- Masukkan air , kacau hingga sebati . masukkan nenas . Biarkan hingga mendidih .
7- Masukkan terung , kerisik , garam dan gula . Biarkan gingga mendidih dan kuah agak pekat .
8- Angkat dan hidangkan .
🌻Anda memang cun sekali . Terima kasih sudi melayari blog saya. Semoga anda mendapat manfaat darinya. 😊🌻 EmoticonEmoticon