Resepi Mudah Ikan Patin Masak Asam Pedas Rebus | Ikan Patin merupakan ikan yang hidup bebas di sungai pahang . Rasanya masa tu , orang pahang je kot yang kenal ikan patin ni . Bila dah popular , maka ramailah rakyat Malaysia yang makan ikan patin . Tapi ada juga yang tak suka . Ikan patin ni pada lidah Cynta ada rasa macam tanah sikit . Sekarang ikan patin dah banyak diternak untuk tujuan komersil . Cuma ikan patin tetap mahal di Temerloh Pahang .
Resepi Mudah Ikan Patin Masak Asam Pedas Rebus
Ikan patin yang banyak lemak ni , lebih popular dengan resepi ikan patin masak asam dan resepi ikan patin masak tempoyak . Di sini Cynta nak kongsikan ikan patin masak asam pedas rebus pula .
Bahan - bahannya :
Ikan patin
cili kisar
air asam jawa
daun kesum
serbuk ikan bilis
garam
Bahan kisar
bawang merah
bawang putih
halia
kunyit
serai
cili padi
Cara Membuatnya :
1- Lumurkan tepung gandum pada ikan patin dan cuci hingga bersih .
2- Sediakan periuk , masukkan air asam jawa , cili kisar dan bahan yang di kisar . Biarkan hingga mendidih .
3- Masukkan ikan patin , daun kesum , serbuk ikan bilis dan garam . Masak dalam 15 minit atau sehingga ikan masak .
Cara membuatnya memang sangat mudah . Ibarat campak , kacau , mendidih , dah masak . Kalau anda dah jemu dengan resepi ikan patin masak tempoyak dan ikan patin masak asam , cubalah pula resepi ini ...
~ Dari Dapur Cynta Zaa ~
🌻Anda memang cun sekali . Terima kasih sudi melayari blog saya. Semoga anda mendapat manfaat darinya. 😊🌻 EmoticonEmoticon