Biskut Kelapa Susu | Orang dulu kalau nak buat biskut kelapa , mereka perlu sangan kelapa parut hingga garing . Garing ya bukan hangus . Sangan kelapa parut maknanya anda perlu goreng kelapa parut tanpa minyak . Sekarang segalanya mudah . Kelapa kering sudah ada tersedia di pasaran .
Biskut Kelapa Susu
Nak buat biskut kelapa hanya menggunakan kelapa kering saja rasanya kurang menarik . Jadi , ditambahkan dengan susu tepung . Maka jadilah biskut kelapa susu . Teruja nak membuatnya ? Jom kita tengok bahan dan caranya di bawah ni .
Bahan - bahannya :
- 3 sudu besar kelapa kering ( kisar )
- 3 sudu besar tepung jagung
- 3 sudu besar susu tepung
- 2 sudu besar tepung beras
- 3 sudu besar gula icing ( kalau nak lebih manis tambah lagi )
- 1/2 mentega
- Tepung gandum secukupnya sehingga adunan boleh dibentuk / dicetak / diterap .
- 1 sudu kecil essen vanilla .
Cara membuatnya :
1- Masukkan mentega dan gula icing , kacau hingga ringan .
2- Masukkan essen vanilla , kacau hingga sebati .
3- Masukkan kelapa kering , tepung jagung , tepung beras dan susu tepung . Gaul sebati .
4- Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga doh boleh dibentuk .
5- Bakar selama 10 minit dengan kepanasan 160 darjah menggunakan api bawah sahaja .
Hiasan :
1- Cairkan coklat putih bersama sedikit mentega .
2- Celupkan permukaan biskut pada coklat putih .
3- Taburkan coklat rice berwarna warni .
🌻Anda memang cun sekali . Terima kasih sudi melayari blog saya. Semoga anda mendapat manfaat darinya. 😊🌻 EmoticonEmoticon