Resepi Mudah Mee Goreng Semur | Mee goreng semur atau mee masak kicap sebenarnya terkenal dikalangan orang cina . Mungkin juga, resepi asal pun dari mereka juga . Bila berada dalam negara yang pelbagai bangsa ini , originaliti pun dah tak tahu dari mana .
Resepi Mudah Mee Goreng Semur
Resepi mudah mee goreng semur aka kicaplah yang paling mudah pembaca sediakan berbanding mee lainnya terutama di bulan ramadhan ini . Pembaca cuma perlu ada bahan asas iaitu mee dan kicap sahaja .
Mee goreng semur ini ada bahan perasa lain selain kicap . Kalau nak tahu apa dia , jom tengok cara menyediakannya .
Mee goreng semur ini ada bahan perasa lain selain kicap . Kalau nak tahu apa dia , jom tengok cara menyediakannya .
Bahan - bahan ;
- mee
- kicap pekat
- kicap manis
- sos tiram
- telur
- udang / sotong
- sawi / taugeh
- bawang putih dan bawang merah
- minyak
- air
- Tumbuk bawang putih dan bawang merah
- Panaskan kuali, masukkan minyak .
- Bila dah panas , masukkan bahan tumbuk (1). Goreng hingga kekuningan .
- Masukkan udang dan sotong . Kacau sebentar
- Masukkan kicap pekat , kicap cair dan sos tiram . Kacau hingga sebati
- Masukkan air , kacau sebati . Biarkan hingga mendidih dan pekat sedikit.
- Masukkan sayur sawi .
- Bila sayur sawi layu , masukkan mee.kacau hingga sebati.
- Masukkan taugeh . Gaul hingga mesra . Bila dah mesra , tutup api .
- Goreng telur mata kerbau dan letakkan di atas mee kicap .
Siap Sekelip Mata
Cynta masak mee goreng semur ini pakai campak - campak saja sebab perasa dah ada pada kicap dan sos tiram . Resepi mudah , sekelip mata je dah siap . Kalau pembaca nak pedas , boleh saja tambah cili jeruk bila makan .
🌻Anda memang cun sekali . Terima kasih sudi melayari blog saya. Semoga anda mendapat manfaat darinya. 😊🌻 EmoticonEmoticon