Resepi Mudah Agar - agar Pelangi


Resepi Mudah Agar - agar Pelangi | Agar - agar adalah pencuci mulut yang mudah dihasikan dan menjadi kegemaran di bulan Ramadhan . Ada sesiapa yang tak tahu nak membuat agar - agar ? Sebenarnya , pada setiap pembukusan agar - agar ada diberi langkah - langkah nak buat agar - agar . Jadi , kalau tak nak agar - agar yang pembaca hasilkan menjadi keras , ada caranya . Pembaca boleh klik di SINI .


Agar - agar Cynta Ramadhan

Resepi Mudah Agar - agar Pelangi


Untuk mendapatkan agar - agar yang nampak lembut tapi anjal , sukatan agar - agar dan cecair mestilah betul dan tepat .

Untuk lebih mudah , pembaca boleh saja ikut anggaran yang dipaparkan di bawah .

Bahan - bahan :

  • Agar - agar tali ( strips ) 25 gm
  • Cecair 1300 ml / 1400 ml
  • Susu Pekat Manis
  • Susu Cair
  • Pewarna hijau 
  • Jus limau Sunkist
  • Gula

Cara Membuatnya :


Sudah ada semua bahannya ? Jika sudah , marilah kita mulakan langkah - langkah membuatnya . 

1- Masukkan air dan agar -agar ke dalam periuk . Kacau hingga cair dan mendidih . 

2- Bahagikan kepada 3 bahagian .

3- Satu bahagian , masukkan setin susu cair , kacau rata . Kemudain masukkan susu pekat manis .

4- Masukkan bahagian kedua dengan jus limau sunkist  dan gula ( kemanisan ikut citarasa anda ) . Kacau sebati .

5- Bahagian ke tiga , masukkan pewarna hijau dan gula . Kacau sehingga sebati .

6- Ambil acuan , masukkan bahagian susu dahulu . Lepas itu barulah masukkan bahagian jus limau dan pewarna hijau .

7- Masukkan ke dalam peti sejuk sebentar .

8- Potong bila nak makan .


Agar - agar Cynta Ramadhan



Artikel Terkait

Previous
Next Post »

🌻Anda memang cun sekali . Terima kasih sudi melayari blog saya. Semoga anda mendapat manfaat darinya. 😊🌻 EmoticonEmoticon