Resepi Mudah Agar - agar Pelangi | Agar - agar adalah pencuci mulut yang mudah dihasikan dan menjadi kegemaran di bulan Ramadhan . Ada sesiapa yang tak tahu nak membuat agar - agar ? Sebenarnya , pada setiap pembukusan agar - agar ada diberi langkah - langkah nak buat agar - agar . Jadi , kalau tak nak agar - agar yang pembaca hasilkan menjadi keras , ada caranya . Pembaca boleh klik di SINI .
Resepi Mudah Agar - agar Pelangi
Untuk mendapatkan agar - agar yang nampak lembut tapi anjal , sukatan agar - agar dan cecair mestilah betul dan tepat .
Untuk lebih mudah , pembaca boleh saja ikut anggaran yang dipaparkan di bawah .
Untuk lebih mudah , pembaca boleh saja ikut anggaran yang dipaparkan di bawah .
Bahan - bahan :
- Agar - agar tali ( strips ) 25 gm
- Cecair 1300 ml / 1400 ml
- Susu Pekat Manis
- Susu Cair
- Pewarna hijau
- Jus limau Sunkist
- Gula
Cara Membuatnya :
Sudah ada semua bahannya ? Jika sudah , marilah kita mulakan langkah - langkah membuatnya .
1- Masukkan air dan agar -agar ke dalam periuk . Kacau hingga cair dan mendidih .
2- Bahagikan kepada 3 bahagian .
3- Satu bahagian , masukkan setin susu cair , kacau rata . Kemudain masukkan susu pekat manis .
4- Masukkan bahagian kedua dengan jus limau sunkist dan gula ( kemanisan ikut citarasa anda ) . Kacau sebati .
5- Bahagian ke tiga , masukkan pewarna hijau dan gula . Kacau sehingga sebati .
6- Ambil acuan , masukkan bahagian susu dahulu . Lepas itu barulah masukkan bahagian jus limau dan pewarna hijau .
7- Masukkan ke dalam peti sejuk sebentar .
8- Potong bila nak makan .
🌻Anda memang cun sekali . Terima kasih sudi melayari blog saya. Semoga anda mendapat manfaat darinya. 😊🌻 EmoticonEmoticon