Resepi Mudah Sambal Petai Udang Kering | Rakyat Malaysia memang sudah sinonim dengan sambal . Macam - macam jenis sambl ada . Sambal belacan , sambal ikan bilis , sambal kicap , sambal totok , sambal tumis dan banyak lagi . Manakala petai pula penyedap sampingan terutama bagi sambal belacan dan sambal ikan bilis .
Pes Cili
Cynta gunakan pes cili yang Cynta adun dan hasilkan sendiri . Kalau anda nak mencuba pes cili buatan Cynta , boleh saja klik resepinya di SINI .
Resepi Mudah Sambal Petai Udang Kering
Sambal udang petai memang menjadi kegemaran ramai . Sambal udang petai dimakan bersama nasi panas atau pun nasi lemak , memang menyelerakan . Rasanya semua rakyat Malaysia tahu nak buat sambai udang petai ni kan. Tapi kalau nak kelainan ikut resepi Cynta , moh la kita tengok resepi sambal petai udang kering di bawah ni ya .
Bahan - bahannya :
- Pes cili
- Cili padi
- Udang
- Petai
- Bawang Besar ( dikisar dan di hiris )
- Bawang Putih
- Udang Kering ( direndam )
- Gula
- Garam
- Minyak
- Daun limau purut
- Air asam jawa
Cara membuatnya :
1- Kisar bersama bawang besar dan bawang putih , cili padi serta udang kering .
2- Panaskan minyak , masukkan bahan kisar . Tumis hingga naik minyak .
3- Masukkan pes cili , kacau hingga sebati .
4- Masukkan air asam jawa . Masak hingga mendidih .
5- Masukkan udang , bawang besar dihiris , daun limau purut , gula , garam dan petai .
6- Masak hingga udang bertukar warna dan kuah menjadi pekat . Tutup api dan hidangkan .
~ Air Tangan Cynta Zaa ~
2 comments
Write commentsini memang best....sambal udang petai memang meletup
ReplySame macam resepi sambal saye tpi saye some time pakai sotong /ikan bilis yommiiiii sedap 3
Reply🌻Anda memang cun sekali . Terima kasih sudi melayari blog saya. Semoga anda mendapat manfaat darinya. 😊🌻 EmoticonEmoticon