Sambal Sotong Petai | Sambal adalah sajian utama orang Malaysia . kalau anda makan di restoran atau pun di rumah , mesti ada sambal . Sekurang- kurangnya sambal belacan .
Sotong
Sotong ada pelbagai jenis . Ada sotong saiz biasa , ada sootog kecil yang Cynta panggil comek dn ada sotong jeruk yang saiznya besar . Selain di masak sebagai campuran dalam masakan lain , dibakar , ditumis , dikukus dan sebagainya , sambal sudah menjadi salah satu rsespi masakannya .
Petai
Petai , walaupun berbau bila dimakan , ianya sangat sedap bila dimakan sebagai ulam , campuran dalam masakan , dibakar dan dijadikan campuran dalam sambal .
Sambal Sotong Petai
Cynta gunakan sotong comek / sotong kecil untuk sambal sotong petai ini . Tanpa petai , sambal sotong kelihatan kosong lah pula . Jom kita tengok bahan dan cara membuatnya :
Bahan - bahannya :
- Sotong Comek
- Petai
- Pes Cili
- Bawang Besar Di mayang
- Bawang Kecil
- Bawang Putih
- Belacan
- Minyak
- Air Asam Jawa
- Garam
- Gula
Cara Membuatnya :
1- Tumbuk bersama bawang putih dan bawang merah kecil .
2- Panaskan minyak , masukkan belacan . kacau hinga berderai .
3- Masukkan bahan yang ditumbuk . Tunis hingga kekuningan .
4- Masukkan pes cili . Masak hingga terbit minyak .
5- Masukkan air asam jawa . Masak hingga mendidih .
6- Masukkan comek , bawang yang dimayang . Masak hingga sotong berubah warna / lembut .
7- Masukkan petai , gula dan garam . Bia rasa dah sebati , tutup api dan angkat untuk dihidang .
🌻Anda memang cun sekali . Terima kasih sudi melayari blog saya. Semoga anda mendapat manfaat darinya. 😊🌻 EmoticonEmoticon