Resepi Mudah Gulai Siput Batang Keladi | Gulai merupakan masakan orang minang . Gulai juga disebut sebagai masak lemak kuning . Masak lemak kuning lebih sedap jika ada cili padi . Dah tekak melayu , cili padi berpisah tiada lah kan .
Batang Keladi
Batang keladi kalau tak kena pada cara memasaknya , maka gatallah batang keladi bila dimakan . Antara tips hilangkan gatal batang keladi yang bonda Cynta gunakan adalah dengan menjemur batang keladi di bawah cahaya matahari yang terik sehingga batang keladi itu layu . Selepas itu , barulah diproses untuk dimasak .
Resepi Mudah Gulai Siput Batang Keladi
Siput ni bermusim . Jadi , jika terjumpa siput , maka akan mencari batang keladi sebagai campurannya . Kombinasi siput dan batang keladi memang sangat sedap . Selain dimasak siput dan batang keladi dimasak gulai , siput dan batang keladi juga selalu dimasak asam pedas . Dah tak sabar ke nak tahu resepi gulai siput batang keladi ? Jom kita tengok je resepi siput batang keladi masak lemak cili padi di bawah ni .
Bahan - bahan :
- siput sedut
- batang keladi yang sudah dijemur .
- santan
- kunyit
- cili padi
- bawang merah
- garam
- serai
- halia
- ikan bilis
Cara membuatnya :
1- Batang keladi yang sudah layu , dibuang kulitnya dan direndam dalam air beberapa ketika untuk hilangkan getahnya . Kemudian toskan dan cuci .
2- Panaskan air hingga mendidih , kemudian masukkan batang keladi . Biarkan batang keladi layu .
3- Toskan airnya , kemudian cuci batang keladi tadi . Setelah itu , Letak tepi .
4- Siput sedut dipotong sedikit hujungnya supaya mudah untuk dikeluarkan isinya apabila disedut.
2- Panaskan air hingga mendidih , kemudian masukkan batang keladi . Biarkan batang keladi layu .
3- Toskan airnya , kemudian cuci batang keladi tadi . Setelah itu , Letak tepi .
4- Siput sedut dipotong sedikit hujungnya supaya mudah untuk dikeluarkan isinya apabila disedut.
5- Ambil lesung batu , tumbuk bersama bawang merah , kunyit , ikan bilis dan cili padi .
6- Ambil periuk , masukkan santan , bahan tumbuk , serai yang dititik dan halia yang potong halus .
7- Masukkan batang keladi dan siput . Kacau perlahan hingga mendidih dan batang keladi lembut .
8- Keluarkan dan boleh dihidang .
~ Air Tangan Cynta Zaa ~
🌻Anda memang cun sekali . Terima kasih sudi melayari blog saya. Semoga anda mendapat manfaat darinya. 😊🌻 EmoticonEmoticon