Resepi Mudah Sambal Belacan Buah Pelam


Resepi Mudah Sambal Belacan Buah Pelam | Sambal belacan memang dah sinoim dengan orang melayu . Ada sesetengah orang tak berselera nak makan kalau tak ada sambal belacan . Sambal belacan juga menjadi sahabat baik kepada ulam ulaman dan ikan bakar .


Sambal Belacan Buah Pelam


Resepi Mudah Sambal Belacan Buah Pelam


Bila sesekali ada buah pelam aka mangga yang masam , maka mulalah otak ni fikir nak buat apa dengan pelam tu . Kalau makan gitu je , memang tak tahan gigi . Cuma satu je yang terfikir iaitu buat campuran dalam sambal belacan . Maka terhasillah sambal belacan buah pelam .


Sambal Belacan Buah Pelam


Bahan - bahannya


Cili padi 
Belacan
Bawang merah
Bawang putih 
Air asam jawa
Pelam / Mangga separuh masak
Garam dan serbuk perasa

Cara Membuatnya :


1- Bakar belacan agak -agak ada sedikit hangus diluarnya .

2- Tumbuk cili padi bersama bawang merah , bawang putih dan garam hingga lumat .

3- Masukkan belacan dan serbuk perasa , gaul mesra .

4- Masukkan hirisan pelam / mangga , dan gaul mesrakan menggunakan anak lesung .

5- Masukkan sedikit air asam jawa sekadar adunan menjadi sedikit cair . Gaul hingga mesra .


Sambal belacan buah pelam ni sedap dimakan bersama nasi panas , sayur bening dan ikan goreng . Selain itu sedap juga dimakan bersama lauk asam pedas .





Artikel Terkait

Previous
Next Post »

🌻Anda memang cun sekali . Terima kasih sudi melayari blog saya. Semoga anda mendapat manfaat darinya. 😊🌻 EmoticonEmoticon