Biskut Semprit Susu | Ini adalah kali pertama Cynta buat biskut semprit . Selalunya tengok je cara chef buat di tv dan baca di majalah . Hasil sentuhan kali pertama ini tidak mengecewakan cuma bentuk biskut semprit yang jadi macam - macam sebab tak tahu teknik sebenar mencetaknya .
Biskut Semprit Susu
Untuk sentuhan pertama ni Cynta memilih susu sebagai bahan campuran biskut semprit . Susu pekat manis menjadi pilihan Cynta . Rasanya memang tidak mengecewakan dan tetap cair di dalam mulut . Jom kita tengok cara - cara menghasilkan biskut semprit susu ni .
Bahan - bahan :
1 cawan susu pekat manis
1/2 cawan butter
Tepung jagung secukupnya
Essen Vanilla
Pewarna
Cara Membuatnya :
1- Masukkan susu pekat manis dan butter . Kacau hingga sebati dan ringan .
2- Masukkan essen vanilla dan pewarna . Gaul sebati .
3- Masukkan tepung jagung sedikit demi sedikit sehingga doh tidak melekat di tangan dan mangkuk .
4- Masukkan ke dalam acuan pencetak , tolak menggunakan jari .
5- Bakar dalam suhu 160 darjah selama 10 minit menggunakan api bawah sahaja .
Untuk hiasan pula , terpulanglah kepada anda nak hiasan yang bagaimana pada biskut semprit susu anda . Asalkan anda suka , itu sudah cukup . Biskut semprit susu ni mudah hancur . Jadiya , berhati - hati bila menyimpannya .
🌻Anda memang cun sekali . Terima kasih sudi melayari blog saya. Semoga anda mendapat manfaat darinya. 😊🌻 EmoticonEmoticon