Resepi Mudah Kek Roti Marble Sukatan Cawan


Resepi Mudah Kek Roti Marble Sukatan CawanKek roti marble terhasil dari gabungan bahan untuk buat roti campur dengan bahan buat kek . Pembuatan kek roti marble ni tak dirancang sebenarnya . Lebih kepada try and error lah kononnya . Tak sangka boleh naik kembang dengan cantik juga macam kek - kek biasa .


Kek Roti Marble


Resepi Mudah Kek Roti Marble Sukatan Cawan


Nak buat kek roti marble sukatan cawan ni mudah je . Saya cuba berikan sukatan walaupun masa membuatnya tak ada sukatan langsung pada susu cair . Chef pastry pun guna sukatan bila buat kek atau roti . Kalau ada sesiapa yang nak cuba , bolehlah sediakan bahannya . Antaranya :
  • tepung gandum 1 kg
  • telur 3 biji
  • susu cair
  • serbuk yis kering 1/2 paket
  • baking soda 1 sudu kecil
  • soda bikarbonat 1 sudu kecil
  • garam 1 sudu kecil
  • gula 1 1/2 cawan ( tambah jika mahu lebih manis )
  • ovelette 1 sudu besar
  • softener 1 sudu besar
  • improver 1 sudu besar
  • serbuk coklat
  • essen vanilla

Cara membuatnya :


Bila dah sedia semua bahan di atas , langkah seterusnya adalah 
  1. Ambil mangkuk pengadun , masukkan tepung gandum , serbuk yis , baking soda , soda bikarbonat , garam , gula , ovelette , softener dan improver  . Gaul hingga mesra .
  2. Masukkan santan sedikit demi sedikit dan kacau sebati hingga dapat adunan cair sama macam adunan kek .
  3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan adun hingga sebati .
  4. Ambil separuh adunan , masukkan cokat emulco dan serbuk koko .
  5. Gaul adunan hingga sebati .
  6. Sapukan minyak pada loyang , masukkan adunan asli dengan adunan coklat berselang seli .
  7. Bakar pada suhu 160 darjah selama 40 minit atau sehingga masak .

Pelarasan 


Bahan ovelette , softener , improver dan yis kering adalah bahan membuat roti . Kek roti marble sukatan ni sebenarnya tak gunakan minyak sebab tujuan utama nak buat roti tapi menggunakan adunan kek . Dengan bahasa yang lebih mudah , nak jadikan doh roti cair macam adunan kek . Sebelum ini dah cuba pada kek roti gebu dan ianya berhasil malah teksturnya lebih halus berbanding kek biasa . Sekiranya pembaca nak letakkan minyak atau butter pun boleh . Tak jadi masalah .




Artikel Terkait

Previous
Next Post »

🌻Anda memang cun sekali . Terima kasih sudi melayari blog saya. Semoga anda mendapat manfaat darinya. 😊🌻 EmoticonEmoticon