Resepi Mudah Ikan Masak Sambal Merah Berempah | Ikan merupakan salah satu sumber protein yang mudah didapati di pasar . Ikan ada banyak jenis . Ianya memudahkan untuk pembeli membuat pilihan . Jika ikan datang pada musimnya , ikan boeh dibeli secara borong dan harganya juga murah.
Ikan sebenarnya mempunyai rasa yang berlainan contohnya , rasa ikan patin tak sama dengan ikan keli dan ikan duri . Kepelbagaian rasa itu memyebabkan ada ikan yang hanya sedap dimasak dengan menu tertentu . Seperti ikan patin , lebih sedap dimasak gulai tempoyak manakala ikan duri pula sudah biasa dengan asam pedas dan ikan keli sudah tentu serasi dengan masak lemak cili api .
Resepi Mudah Ikan Masak Sambal Merah Berempah
Untuk memasak menu ikan masak sambal merah berempah , ikan yang mempunyai kulit yang keras ( ikan jaket ) amatlah sesuai . Sebelum itu , sediakan bahan-bahan berikut :
- ikan jaket
- bawang putih
- bawang merah
- halia
- serai
- tomato
- ketumbar
- kunyit
- buah pelaga
- bunga lawang
- kulit kayu manis
- garam
- minyak
- daun limau purut
- gula
Sebelum memasak , kulit ikan perlulah disiat terlebih dahulu . Kemudian di potong dua .
Lumurkan ikan jaket dengan kunyit yang ditumbuk halus bersama bawang putih dan garam .
Panaskan minyak , goreng ikan jaket separuh masak . Angkat ikan dan letak tepi .
Masukkan cili kering , bawang merah , tomato , serai , halia , ketumbar dan minyak ke dalam pengisar . Kisar sehingga semua bahan menjadi halus .
Panaskan minyak , masukkan hirisan bawang putih . Bila dah kekuningan , masukkan bunga lawang , buah pelaga dan kayu manis .
Apabila tumisan sudah naik bau , masukkan semua bahan yang dikisar dan daun limau purut . Masak hingga pecah minyak .
Setelah itu , masukkan ikan , balik-balikkan sehingga pasti ikan masak .
Masukkan sedikit garam dan gula . Gaul hingga perasa cair dan sebati .
Tutup api , keluarkan ikan dan hidangkan .
🌻Anda memang cun sekali . Terima kasih sudi melayari blog saya. Semoga anda mendapat manfaat darinya. 😊🌻 EmoticonEmoticon