Resepi Mudah Buat Cream Puff Sukatan Cawan | Bila tengok program Unique Sweet di Food Channel 727 Astro yang sedang menayangkan cara pembuatan cream puff , terasa pula nak mencubanya . Bila dah buat , tak lah susah sangat rupanya . Cuma kena rajinkan sikit diri tu ke dapur dan pastikan semua bahan sudah ada .
Resepi Mudah Buat Cream Puff Sukatan Cawan
Cream Puff merupakan makanan pencuci mulut tradisional Perancis . Orang Pernacis sudah biasa makan cream puff di waktu minum petang dan juga menjadi hidangan penuci mulut dalam majlis hari jadi juga majlis perkahwinan atau majlis lainnya . Cara menyediakan cream puff pula menggunakan kaedah masak atas api juga bakar dalam oven .
Berikut adalah bahan-bahan untuk membuat cream puff .
- 1/2 cawan butter
- 1 1/2 cawan air
- 1 cawan tepung gandum
- 1 sudu kecil garam
- 4 biji telur ( saiz kecil )
- 1 sudu kecil esesn vanila
Selepas semua bahan membuat cream puff disediakan , anda perlu
1- Sediakan periuk di atas api , masukkan butter , air , garam dan gula , cairkan .
2- Masukkan tepung gandum . Kacau sehingga adunan tidak melekat .
3- Sejukkan adunan .
4- Masukkan adunan ke dalam mangkuk , putar sambil masukkan telur satu per satu dan juga esen vanila .
5- Bila sudah sebati , tutup .
6- Masukkan adunan ke dalam piping beg .
7- Picit mengikut bentuk dan saz yang anda sukai .
8- Bakar dalam oven dengan kadar bahagian atas cream puff kelihatan keperangan .
9- Keluarkan cream puff . Sejukkan sebenar .
10- Picitkan cream castard ke dalam cream puff .
Cream puff yang saya buat ini , saya tidak gunakan cream kastad . Saya gantikan dengan pes kacang merah .
🌻Anda memang cun sekali . Terima kasih sudi melayari blog saya. Semoga anda mendapat manfaat darinya. 😊🌻 EmoticonEmoticon