Resepi Mudah Masak Bariyani Dham | Kita akan menyambut Hari Raya Haji @ Aidil Adha pada hari Khamis ini . Perkara pertama yang suri rumah fikirkan adalah nak masak apa pada Hari Raya Haji nanti . Selain dari lauk pauk , biskut dan kek , nasi adalah antara menu hidangan yang penting .
Nasi Beriyani
Nasi beriani sebenarnya tidak di ketahui berasal dari negara mana . Setakat yang diketahui , negara - negara di timur tengah ( arab ) dan India menjadikan nasi beriani sebagai menu utama . Nasi beriani terhasil apabila nasi di biasa dimasak bersama rempah ratus , daging an sayur sekaligus .
Resepi Mudah Masak Beriani Dham Ayam
Sekarang , kita masuk terus kepada macam mana cara nak menyediakan nasi beriani dham . Berikut adalah resepi mudah masak nasi beriani dham bermula dengan memasak ayam diikuti dengan memasak nasi .
Ayam Berempah Beriani Dham
Sebelum masak ayam berempah , ayam perlulah diperap bersama rempah ratus terlebih dahulu selama 1/2 jam .
Bahan - bahan Perap
- 1 ekor ayam
- 80 gm pes beriani dham Raja's
- 1 sudu besar halia kisar
- 1 sudu besar bawang putih kisar
- 1 sudu besar serai kisar
- 1/2 cawan yogurt
- 1/2 cawan madu
- garam
Campurkan semua bahan di atas , perap dalam masa setengah ( 1/2 ) jam .
Bahan untuk memasak ayam
- 5 biji Bawang ( hiris )
- 1 sudu besar bawang putih kisar
- 4 biji tomato ( cincang )
- 1 sudu besar halia kisar
- 7 batang cili hijau ( cincang )
- 1/2 cawan minyak sapi
- 1/2 cawan rempah ratus
- 10 ml jus lemon
- daun ketmbar
- daun pudina
1- Panaskan kuali , masukkan 1/2 cawan minyak sapi .
2- Masukkan 1/2 cawan rempah tumis . Tumis hingga naik bau
3- Masukkan bawang ,bawang putih kisar , tomato , cili hijau dan halia . Tumis hingga keperangan .
4- Masukkan ayam yang telah diperap , kacau sebentar biar mesra dan tutup . Masak sehingga kuah agak pekat .
5- Masukkan jus limau , daun ketumbar dan daun pudina . Gaul hingga mesra . Kemudian , tutup api .
Nasi Beriani Dham
Untuk menyediakan resepi ringkas nasi beriani dham , anda digalakkan menggunakan beras basmathi jika nakkan hasil nasi beriani dham yang cantik tanpa melekat dan struktur nasi yang panjang .
Bahan - bahan :
- 600 - 900 gm beras basmati
- 1 sudu minyak sapi
- rempah tumis ( buah pelaga , kayu manis , bunga cengkih dan bunga lawang )
- 5 biji bawang putih di mayang
- 5 bawang merah di mayang
- 1/2 inci halia dihiris
- 1 cawan susu cair
- garam
- 1 batang serai dititik
- sup ayam
- pewarna kuning
- kacang gajus
- kismis
- bawang goreng
Cara Membuatnya :
1- Rendam beras basmati selama 20 minit . Selepas itu , toskan airnya .
2- Panaskan kuali , masukkan minyak sapi .
3- Masukkan semua rempah tumis , bawang merah , bawang putih , halia dan serai . Tumis hingga keperangan .
4- Masukkan beras basmathi . Gaul hingga mesra dan sebati .
5- Masukkan beras ke dalam rice cooker .
6- Tuangkan susu dan sup ayam dan garam secukupnya . Gaul hingga sebati .
7- Bila nasi setengah masak , masukkan pewarna , kacau sedikit .
8- Masukkan bawang goreng , kismis dan gajus . Gaul sebati .
9 - Masukkan ayam , tutup dan masaklah nasi hingga tanak .
🌻Anda memang cun sekali . Terima kasih sudi melayari blog saya. Semoga anda mendapat manfaat darinya. 😊🌻 EmoticonEmoticon