Resepi Mudah Masak Beriani Dham Ayam


Resepi Mudah Masak Bariyani Dham | Kita akan menyambut Hari Raya Haji @ Aidil Adha pada hari Khamis ini . Perkara pertama yang suri rumah fikirkan adalah nak masak apa pada Hari Raya Haji nanti . Selain dari lauk pauk , biskut dan kek , nasi adalah antara menu hidangan yang penting .

Resepi Mudah Masak Bariyani Dham

Nasi Beriyani


Nasi beriani sebenarnya tidak di ketahui berasal dari negara mana . Setakat yang diketahui , negara - negara di timur tengah ( arab ) dan India menjadikan nasi beriani sebagai menu utama . Nasi beriani terhasil apabila nasi di biasa dimasak bersama rempah ratus , daging an sayur sekaligus .


Resepi Mudah Masak Beriani Dham Ayam


Resepi Mudah Masak Beriani Dham Ayam


Sekarang , kita masuk terus kepada macam mana cara nak menyediakan nasi beriani dham . Berikut adalah resepi mudah masak nasi beriani dham bermula dengan memasak ayam diikuti dengan memasak nasi .


Resepi Mudah Masak Bariyani Dham


Ayam Berempah Beriani Dham


Sebelum masak ayam berempah , ayam perlulah diperap bersama rempah ratus terlebih dahulu selama 1/2 jam .

Bahan - bahan Perap

  • 1 ekor ayam
  • 80 gm pes beriani dham Raja's
  • 1 sudu besar halia kisar
  • 1 sudu besar bawang putih kisar
  • 1  sudu besar serai kisar
  • 1/2 cawan yogurt
  • 1/2 cawan madu
  • garam

Campurkan semua bahan di atas , perap dalam masa setengah ( 1/2 ) jam . 


Resepi Mudah Masak Bariyani Dham


Bahan untuk memasak ayam

  • 5 biji Bawang ( hiris )
  • 1 sudu besar bawang putih kisar
  • 4 biji tomato ( cincang )
  • 1 sudu besar halia kisar
  • 7 batang cili hijau ( cincang )
  • 1/2 cawan minyak sapi
  • 1/2 cawan rempah ratus
  • 10 ml jus lemon
  • daun ketmbar
  • daun pudina


1- Panaskan kuali , masukkan 1/2 cawan minyak sapi .

2- Masukkan 1/2 cawan rempah tumis . Tumis hingga naik bau

3- Masukkan bawang ,bawang putih kisar , tomato , cili hijau dan halia . Tumis hingga keperangan .

4- Masukkan ayam yang telah diperap , kacau sebentar biar mesra dan tutup . Masak sehingga kuah agak pekat .

5- Masukkan jus limau , daun ketumbar dan daun pudina . Gaul hingga mesra . Kemudian , tutup api .


Resepi Mudah Masak Beriani Dham Ayam

Nasi Beriani Dham


Untuk menyediakan resepi ringkas nasi beriani dham , anda digalakkan menggunakan beras basmathi jika nakkan hasil nasi beriani dham yang cantik tanpa melekat dan struktur nasi yang panjang .

Bahan - bahan :

  • 600 - 900 gm beras basmati
  • 1 sudu minyak sapi 
  • rempah tumis ( buah pelaga , kayu manis , bunga cengkih dan bunga lawang )
  • 5 biji bawang putih di mayang
  • 5 bawang merah di mayang
  • 1/2 inci halia dihiris
  • 1 cawan susu cair
  • garam
  • 1 batang serai dititik
  • sup ayam
  • pewarna kuning
  • kacang gajus
  • kismis
  • bawang goreng

Cara Membuatnya :


1- Rendam beras basmati selama 20 minit . Selepas itu , toskan airnya .

2- Panaskan kuali , masukkan minyak sapi .

3- Masukkan semua rempah tumis , bawang merah , bawang putih , halia dan serai . Tumis hingga keperangan .

4- Masukkan beras basmathi . Gaul hingga mesra dan sebati .

5- Masukkan beras ke dalam rice cooker . 

6- Tuangkan susu dan sup ayam dan garam secukupnya . Gaul hingga sebati .

7- Bila nasi setengah masak , masukkan pewarna , kacau sedikit .

8- Masukkan bawang goreng , kismis dan gajus . Gaul sebati .

9 - Masukkan ayam , tutup dan masaklah nasi hingga tanak .





Artikel Terkait

Previous
Next Post »

🌻Anda memang cun sekali . Terima kasih sudi melayari blog saya. Semoga anda mendapat manfaat darinya. 😊🌻 EmoticonEmoticon