Kek Keju Mudah Sukatan Cawan | Cynta sudah lama merancang nak buat kek keju tapi masih belum ada keberanian . Takut tak menjadi gamaknya . Sehinggalah Cynta jumpa resepi kek keju jepun . Terpesona dengan kegebuan kek keju tu , maka Cynta nekad nak cuba juga buat kek berasaskan keju .
Kek Keju Mudah Sukatan Cawan
Cynta dah biasa buat kek guna sukatan cawan . Bila jumpa resepi kek gunakan sukatan gram , Cynta kena cari kaedah tukar sukatan gram ke cawan . Kalau anda nak tahu kaedahnya , boleh klik di SINI . Akhirnya , dapat juga Cynta menghasilkan kek keju mudah sukatan cawan . Anda nak tahu ? Jom teruskan membaca langkah seterusnya .
250 gm Cream Cheese ( satu paket )
1/2 cawan gula halus
1/4 cawan susu cair
1 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
Campurkan semua bahan dan pukul hingga kembang . Anda perlu berhati-hati sebab susu cair itu akan merecik . Jadinya anda perlu hancurkan cream cheese terlebih dahulu . Bila adunan sudah kembang , letak tepi .
3 biji telur grade A
1 cawan gula halus
1/2 sudu teh krim tartar
1 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1/2 teh baking powder
1- Pukul telur bersama gula dan krim tartar sehingga gebu .
2- Ayak bersama tepung gandum , soda bikarbonat dan baking powder .
3- Selepas itu , masukkan tepung gandum ke dalam adunan telur sedikit demi sedikit dengan putaran perlahan .
4- Masukkan pula adunan cream cheese . Gaul guna kaedah kaup balik .
5- Masukkan ke dalam loyang yang sudah disapukan minyak / marjerin . butter .
6- Letakkan loyang di dalam bekas berisi air yang sudah mendidih , masukkan ke dalam oven .
7- Bakar adunan menggunakan api bawah selama 60 minit / 1 jam atau sehingga masak .
Bila dah kelur dari oven , Cynta suka sangat sebab tengok kek tu naik cantik je . Apalagi , jom lah cuba !
~ Air tangan Cynta Zaa ~
Bahan - bahannya :
Bahan Keju
250 gm Cream Cheese ( satu paket )
1/2 cawan gula halus
1/4 cawan susu cair
1 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
Campurkan semua bahan dan pukul hingga kembang . Anda perlu berhati-hati sebab susu cair itu akan merecik . Jadinya anda perlu hancurkan cream cheese terlebih dahulu . Bila adunan sudah kembang , letak tepi .
Bahan Kek
3 biji telur grade A
1 cawan gula halus
1/2 sudu teh krim tartar
1 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1/2 teh baking powder
Cara Membuatnya :
1- Pukul telur bersama gula dan krim tartar sehingga gebu .
2- Ayak bersama tepung gandum , soda bikarbonat dan baking powder .
3- Selepas itu , masukkan tepung gandum ke dalam adunan telur sedikit demi sedikit dengan putaran perlahan .
4- Masukkan pula adunan cream cheese . Gaul guna kaedah kaup balik .
5- Masukkan ke dalam loyang yang sudah disapukan minyak / marjerin . butter .
6- Letakkan loyang di dalam bekas berisi air yang sudah mendidih , masukkan ke dalam oven .
7- Bakar adunan menggunakan api bawah selama 60 minit / 1 jam atau sehingga masak .
Bila dah kelur dari oven , Cynta suka sangat sebab tengok kek tu naik cantik je . Apalagi , jom lah cuba !
~ Air tangan Cynta Zaa ~
2 comments
Write commentsBoleh la hantar siket ke Bangi..nampak sedap ni.
Replykrim of tartat tu xpe kn klau tak guna?
Reply🌻Anda memang cun sekali . Terima kasih sudi melayari blog saya. Semoga anda mendapat manfaat darinya. 😊🌻 EmoticonEmoticon