Resepi Mudah Pengat Tepung Pulut | Pulut adalah antara pencuci mulut kegemaran Cynta . Tak kiralah tepung pulut atau beras pulut . bila masuk mulut , melekat tu lah yang menjadi nikmat bila mengunyah . Pulut ni ada karbohidrat yang tinggi . Sebab itu pulut ada rasa manis . Pulut ambil masa lebih lama dari nasi untuk dihadam dengan sempurna di dalam perut kita .
Resepi Mudah Pengat Tepung Pulut
Mungkin anda tak pernah dengar pengat tepung pulut tapi anda biasa dengar badak berendam . Sama saja sebenarnya . Saja je Cynta nak tukar nama . Kenapa dipanggil badak berendam , Cynta pun tak pasti . Mungkin kerana bentuknya yang besar dan berendam dalam santan . Tapi proses membuatnya tetap sama . Jom kita tengok poses membuatnya yang sangat mudah itu . Pejam mata pun boleh siaplah , orang kata .
Bahan - bahannya :
- Tepung pulut
- air
- garam
- santan
- gula
Cara membuatnya :
1- Masukkan tepung pulut ke dalam mangkuk .
2- Masukkan air dan garam , bancuh hingga menjadi adunan .
3- bahagikan kepada beberapa bahagian . Sebab Cynta guna dua warna saja , jadi Cynta bagi kepada dua bahagian . Satu bahagian dicampur pewarna merah dan satu bahagian lagi dicampur warna hijau .
4- Cubit sedikit adunan , bulatkan kemudia lekukkan di bahagian tengah . Buat hingga adunan habis .
5- Panaskan air di dalam periuk . Bila sudah mendidih , masukkan satu demi satu bebola tepung pulut .
6- Bila bebola tepung pulut sudah timbul , angkat letak di atas penapis .
7- Masukkan santan , gula dan daun pandan ke dalam periuk . Kacau hingga mendidih .
8- Masukkan bebola tepung pulut yang ditapis tadi ke dalam santan . Bila dah mendidih , tutup api dan angkat untuk dihidang .
1 comments:
Write commentsBadak berendam..
ReplySedap ooooo.. Nyumm...
Blogwalking Sini..
Jombaca artikel baru saya
Belajar Bukan Semata Untuk Dapatkan Kerja?
🌻Anda memang cun sekali . Terima kasih sudi melayari blog saya. Semoga anda mendapat manfaat darinya. 😊🌻 EmoticonEmoticon